Regnbågsmanga

Publicerad: Fredag, 3 juli 2020, Skribent: Pär Fredriksson

Tidigare i veckan presenterade vi böckerna i vår pågående regnbågskampanj -­ perfekt läsning i inställda Pride-tider och under ansvarsfull karantän. Men vi serienördar märkte ju att det var något som saknades. Mangan såklart!

Den japanska seriekonstens relation till queera teman är komplicerad. Å ena sidan finns det starka, levande genrer fullt hängivna åt samkönad kärlek. Yaoi, även kallat kort och gott BL (Boys Love), är samlingsnamnet för serier som skildrar romantisk kärlek mellan män, medan yuri är en motsvarande genre för berättelser om kärlek mellan kvinnliga karaktärer. Å andra sidan är just dessa genrer traditionellt skrivna av heterosexuella författare, med en straight målgrupp. Fenomenet är svårt att hitta någon egentlig motsvarighet i hos västerländsk populärkultur. Det närmsta vi kommer är förmodligen liknande fenomen inom fanfiction-kulturen. Ur en västerländsk kontext bör just yaoi och yuri snarare beskrivas som romantik med queer tematik, och här ligger även genrernas styrka. I exploateringen av queer romantik har en hel konstform av berättelser som saknar motstycke utanför mangans område skapats. Nåväl, dags för tipsen:

GIVEN
Natsuki Kizus Given är utan tvekan ett av årets mest efterlängtade mangasläpp på engelska. Vi får följa de fyra killarna i bandet med samma namn som serien, och deras väg från replokalen till deras första spelning. I musiken får de utlopp för de känslor som ligger och pyr under ytan, sin sorg, osäkerhet men också den kärlek som gror inom bandet.

GOODBYE, MY ROSE GARDEN
Ytterligare en ny spännande manga som precis kommit i engelsk översättning är Goodbye, My Rose Garden av Dr. Pepperco (en studie i mangatecknares pseudonymer får bli en senare text). Detta är ett historiskt drama i sekelskiftesmijö. Om kärlek mellan samhällsklasserna och om hur hembiträdet Hanako dras till adelskvinnan Alice som inte vill något annat än att avsluta sitt liv. Ett melodrama i fantastiskt tecknade bilder.

MY BROTHER’S HUSBAND
Det här tipset skiljer sig från de tidigare två. Den ensamstående pappan Yaichi får besök av sin avlidne brors man. Medan dottern genast accepterar sin döde farbrors normbrytande leverne så tvingas Yaichi konfronteras sin egen homofobi. My Brother’s Husband belönades med en Eisner Award 2018 och är inget annat än en modern klassiker. Gengoroh Tagame är något så ovanligt som en öppet homosexuell mangatecknare som här skildrar ett Japan där tanken om samkönade äktenskap ännu känns främmande.


Kommentarer

Nyhetsbrev