Rapport från Worldcon

Publicerad: Torsdag, 10 augusti 2017
Skribent: 
Maths

WorldCon fredag (spännande fortsättning på WorldCon torsdag!)

Hotellet (problem och motgångar):

I Finland är rågbrödet svart och kompakt, och med hjälp av en limpa kan du utan problem slå en vuxen man medvetslös. Men inte med hotellfrukosten limpa, jag lovar. "Pip" sade brödet förskrämt när jag petade på det. Att ägget var grönt i mitten och osten helt utan smak kan jag stå ut med. Men brödet... 

Men när jag går ut genom den rangliga entrén är jag mitt i Helsingfors och spårvagnen till mässan alldeles runt hörnet, bara 27 hållplatser eller så bort. Aleksanterinkatu står det på en hållplatsskylt, Kaisaniemenenkatu på en annan. Alla talar finska, även minsta lilla barn. Tänk att de har lyckats lära sig ett så obegripligt språk, trots att de knappt lärt sig gå ännu.

Vad har hänt på WorldCon? Kön till George RR Martins signering var lååång. Jag borde kanske rapportera om kändisar jag sett, men jag lyckas aldrig se några (jag kanske hänger på fel ställen). Flera programpunkter har tvingats byta till större lokal, för alla har enkelt inte fått plats. Långa köer irriterar på Facebook. Arrangörerna har enligt rapporter suttit i krismöte och aktiverat plan B. Själv hade jag siktat in på en panel som handlade om för- och nackdelarna med att terraforma planeten Mars, men fick vända i dörren för det var fullt.

Den pampiga Hugo-prisceremonin är ikväll, och maskeraden som säkert blir spektakulär (de flesta som medverkar jobbar på sina kostymer i månader och år). I Vinterträdgården kommer Nya Zeeland och Frankrike tävla om att bjuda på gratis öl och vin i förhoppning att alla ska rösta på deras land när omröstningen vem som ska få äran att arrangera kommande WorldCon ska ske. Jag planerar att gå dit och undersöka hur det går och kanske dricka ett glas eller möjligen två (av rent journalistiska orsaker naturligtvis, jag måste ju rapportera i morgondagens spalt om allt som händer).

Det här skriver jag på samma lunchställe som jag rapporterade ifrån igår. Jag är - till min förvåning och viss irritation - en vanemänniska som gärna snabbt skapar nya rutiner. I går i sällskap av öldrickande turkar och högljudda amerikaner, idag av två varelser som jag inte riktigt kan placera, Star Wars förmodligen. Till vänster ett amerikanskt som pratar om att de inte hittat några"Swedish Science Fiction-authors translator i to English". Karin Tidbecks "Amatka" säger jag artigt och presenterar mig som bokhandlare från Stockholm. De lovar att kolla upp mitt tips.

Nu måste jag gå och hur det går för Jenny och Jenny vid SF-bokhandelns bord. Spännande fortsättning följer imorgon.

Maths


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.