Preppa för Pride!

Publicerad: Onsdag, 27 juli 2022

Stockholms Pride närmar sig och vi firar med att lyfta våra favoriter bland ny fantastik med HBTQ+ tema, både i butiken i Gamla stan och här på hemsidan. Vi har magisk alternativhistoria, kinesisk fantasy, självbiografisk manga, hårdkokt cyberpunk och mystiska tarotkort.

A MASTER OF DJINN av P. Djèlí Clark för läsaren till ett alternativhistoriskt Kairo 1912, en metropol full av mekaniska uppfinningar och magi. För femtio år sedan bröt mystikern Al-Jahiz barriären mellan vår verklighet och de övernaturliga planen. Världen översvämmades av djinner, väsen och magiska fenomen. I sviterna blev Egypten en stormakt som snabbt moderniserades.
Fatma el-Sha'arawi var Kairos första kvinnliga polis. Hon har gjort ett namn för sig själv, med sina äventyrliga fall på enheten för övernaturliga brott, och sina ständigt välskräddade kostymer. I hemlighet dejtar hon Siti, en prästinna i den förbjudna Sekhmet-kulten.
När det sker en mystisk massaker på ett hemligt sällskap fullt av rika människor, blir det ett fall för Fatma. Ett vittne hävdar att det var den mytomspunne och sedan länge försvunne Al-Jahiz själv som utförde dådet. Samtidigt blir Fatma tilldelad en ny partner mot sin vilja och Siti hemlighåller saker för henne – är hon inblandad i fallet?

GRANDMASTER OF DEMONIC CULTIVATION av Mo Dao Zu Shi. När han levde, var Wei Wuxian den mest fruktade av alla daoistiska alkemister, med en armé av odöda till sitt förfogande. Men de fyra klanerna slog sig ihop och dödade honom. Tretton fredliga år senare, vaknar Wei Wuxian till slag och sparkar, med okända rösters hån i öronen. I spegeln ser han ett ansikte han inte känner igen. Det är en olycklig ung man som har använt sin egen själ för att kalla Wei Wuxian tillbaks till livet och nu måste han betala priset: utför den unge mannens hämnd, eller se sin själ och nya kropp slitas itu.
Men innan han kan ta itu med det, möter han Lan Wangji igen. En högt ärade och nobel alkemist och svärdsman. Wei Wuxian har aldrig kunnat ignorera sin fascination för honom, inte i sitt förra liv, inte i sitt nya En dramatisk fantasyberättelse med klanstrider, magi, intriger och en passionerad kärlekshistoria som övervinner själva döden.
Succé-serien från Kina har blivit anime, manhua och TV-serie under namnet The Untamed.

36 STREETS av T.R. Napper är boken för dig som önskade du att Altered Carbon var queerare! Det är mörk cyberpunk i ett kinesisk-ockuperat Vietnam. På 36 gator i Hanoi styr dock den lokala maffian. Åt dem arbetar Lin som får i uppdrag att undersöka försvinnandet av en man som programmerat ett populärt VR-spel om Vietnamkriget. Ju djupare hon sjunker ner i utredningen, desto mer dras hon in i konspirationer och faror. Innehåller flera klassiska cyberpunk och noir-element, men skrivet på ett modernt vis. Lin är en hårdkokt lesbisk antihjälte och boken innehåller konspirationer, digitalisering och artificiell manipulation av minnen, VR, cybernetik, droger och våld.

UNTIL I MEET MY HUSBAND är en manga baserad på gay-aktivisten Ryousuke Nanasakis självbiografiska essäsamling, tecknad av Yoshi Tsukizuki . Avslöjande, hjärtevärmande och engagerande handlar den om livet som en homosexuell man i Japan. Mangan plockar upp några av de viktigaste essäerna, med både positiva och negativa upplevelser. Den första kyssen och den första kärleken får sin plats, men också homofobin i ett konservativt land, med mobbning, självhat, mental ohälsa och riskfyllda beteenden som följd. Boken avslutas med att visa hur Nanasaki och hans make genomgick det första religiöst erkända homosexuella äktenskapet i Japan.

GIDEON THE NINTH av Tamsyn Muir är lesbisk rymdnekromantik science fantasy extravaganza. På en värld nästan helt befolkad av reanimerade lik, sitter svärdskvinnan Gideon fast. Hon hatar ”jobbet”, hon hatar Harrow – det nionde husets arvsprinssessa och typ enda andra levande människan på planeten – och vill bara åka iväg och ragga på tjejer. Tyvärr är det inte semester hon till sist får åka på utan en tävling på galaxkejsaren order. Kejsaren kräver att varje hus skickar sina bästa inom magi och svärdskonst för att vinna ära och makt. Men när Gideon och Harrow grälat sig fram till planeten där de ska möta de andra åtta husens representanter, visar det sig att det här är en tävling inte många kommer lämna levande… En handling vi hört förr, men sällan presenterad med sån tät popkulturfylld prosa, genomgående queerhet, gotiskt blodspektakel, råbarkad humor och helt enkelt EXTRA ALLT.

Show them what the Ninth House does.
Gideon lifted her sword. ”We do bones, motherfucker.”

Vi vill också tipsa om den nysläppta tarotleken QUEER TAROT. Detta är en färgstark tarotlek inspirerad av hela regnbågsskalan inom queert bildspråk, kultur och identiteter. Den kommer med en lek som innehåller både Stora och Mindre Arkanan där alla kort har alternativa och könsöverskridande tolkningar. Dessutom en härligt psykedelisk guidebok med förslag på tolkningar, tarotläggningar och bakgrund till bildmaterialet. Queer Tarot är skapad av Ass + Chess, bakom vilka står de queera transkonstnärerna Ashley Molesso & Chess Nedham.

För ännu fler tips på regnbågsböcker, se vår tipstext från när Malmö Pride och West Pride ägde rum tidigare i somras. Du vet väl också att vi har en ständig del av siten, där alla böcker taggade med HBTQ samlas?

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev