Personalens julklappstips - manga

Publicerad: Tisdag, 1 december 2020

Om ni kunder har varit inne i någon av våra butiker någon gång kanske ni har råkat märka att vi har lite manga. Några stycken i alla fall. Eller okej, vi har hur mycket manga som helst. För väldigt många av oss i personalen gillar manga, så när vi fortsätter med vår lista över Personalen rekommenderar, så var det ganska självklart att det skulle dyka upp ett eller annat manga tips. 

BL METAMORPHOSIS
Den unga Urara älskar BL, boys love manga, och extraknäcker i en bokhandel. När den 75-åriga Ichinoi kommer in till bokhandeln efter att ha läst en BL-manga utvecklas deras gemensamma intresse till en åldersöverskridande vänskap.
Själva temat med “ensam person hittar vän och kommer långsamt ur sitt skal” är inget ovanligt i manga. Det som är så himla fint med den här är hur många olika element som samverkar. Det är både den supergulliga åldersöverskridande vänskapen, men också hur fandoms kan vara en sån stark sak. Alla som har skaffat vänner genom sina fandoms vet hur fina och starka de vänskaperna kan bli. Det är bara en jättesöt manga och ett riktigt lyckopiller.  
- Tipsat av Gabi, Stockholm

MUJIRUSHI
Mujirusih är en spännande historia -  humoristisk och lite tramsigt men ändå väldigt intressant. Den handlar om Kamoda och hans unga dotter Kasumi som, efter en dålig affärsidé, plötsligt sitter med stora skulder och en mängd osålda plastmasker som liknar en viss amerikansk president. Precis vid när han nått bristningsgränsen får Kamoda besök av en kråka som leder honom till det franska forskningsinstitutet och the Director, som säger sig kunna lösa alla Kamodas problem - om Kamoda går med på att göra en vågad konstheist mot Louvren.
Urasawa, som är känd bland annat sina serier 20th Century Boys och Monster är en väldigt intressant tecknare. Mujirushi liknar på vissa sätt hans tidigare verk med lite spänning och lite thriller och alltid med glimten i ögat. Vad som är väldigt kul med Mujirusi är också att den är framtagen i samarbete med Louvren, så det finns också mycket spännande fakta och kuriosa om klassisk konst.
- Tipsat av Pär, Göteborg

ROSE OF VERSAILLES
Rose of Versailles handlar om Marie Antoinette och de människor som omger henne vid det franska hovet, och vad som slutligen leder till den ödesdigra franska revolutionen. Den är väldigt dramatisk med många spännande karaktärer. Serien är från 70-talet och har haft ett väldigt stort inflytande på senare manga, som Sailor Moon och Revolutionary Girl Utena.
Den är väldigt snygg i bokhyllan och är perfekt för dem som gillar versailles eller högromantisk teckningsstil.
- Tipsat av Gabi, Stockholm

DOWNFALL
Asano är kanske mest känd för sina serier Solanin och Goodnight Punpun.
Hans senaste, Downfall, kretsar kring en mangatecknare som, efter att ha publicerat en framgångsrik och uppskattad serie, hamnar i en livskris. Han känner sig som en fejk och kan inte uppskatta sina egna verk. Många omständigheter gör att Downfall kan läsas som självbiografisk eller åtminstone med självbiografiska inslag. Då är det så himla genialt att via sitt eget författarskap skildra sitt fall ner i mörkret, tycker jag. Det är absolut ingen feelgood-manga. Den fokuserar ofta på den mörka sidan av det japanska samhället, med människor som är avtrubbade och samhällskritiska och lever halva sina liv på internet. Så det är väl framförallt läsare som uppskattar det mörka och självrannsakande som kanske skulle gilla den här. Men även om det är en mörk historia så är det väldigt roligt och alltid med viss självdistans.
- Tipsat av Pär, Göteborg

GOLDEN KAMUY
Den rysk-japanska krigsvetereranen Sugimoto Saichi får nys om att en skatt, stulen från ainufolket, ligger gömd någonstans på Hokkaido. Tillsammans med ainuflickan Asirpa, som är ute efter hämnd, måste han sammanföra alla delarna av kartan som leder till skatten - men kartans delar är intatuerade på ryggarna till några tidigare straffångar. Och Saichi och Asirpa är inte de enda som är ute efter skatten. 
Golden Kamuy är  en rolig och spännande berättelse om kultur natur,  historia och mat. Författaren Satoru Noda  älskar B-skräckisar,  vilket märks på den enorma mängd referenser som görs genom berättelsen. Det gör ju visserligen också att den inte direkt är barnvänlig. Det är en konstig, spretig, och våldsam berättelse. Men den är också väldigt rörande och fin, dessutom är den väldigt snyggt tecknad. Det har även gjorts en anime av den.
- Tipsat av Gabi, Stockholm

 


Kommentarer

Nyhetsbrev