Manganyheter

Publicerad: Tisdag, 4 april 2023

Choujin X Sui Ishida, Tokyo Ghouls skapare, är tillbaks med en ny stämningsfull och obehaglig serie! Den här gången handlar det om mutanter, s.k. choujins. Stämninggsfulla bilder med massa action och svärta, förvridna kroppar och skräckscener som påminner om både Parasyte och Battle Angel Alita. En mutant anfaller kompisarna blyge Tokio och rättframme Azuma, som för att överleva injicerar sig med ett mutagen. Det är hos Tokio kraften slår igenom direkt och han förvandlas till ett skrämmande fågelmonster, med en näbb som dominerar ansiktet. Men kan han förvandla sig tillbaka till sig själv och hitta ett normalt liv? Och varifrån kommer mutagenet? Många mysterier hägrar, vänskap sätts på prov och det känns som en betydligt mörkare titt på ”quirksen” från superhjälteserier som My Hero Academia och X-Men.

A Condition Called Love är en rar romcom som nu kommit med sin andra del. Hotaru är inte alls säker på om hon gillar det här med romans och kärlek, men har ändå gått med på att prova att date Hananoi, som har en tendens att pusha för hårt: han vill ha Romansen med största R-et och allt som hör till. Trots allt så kommer de överens och när julen närmar sig, bubblar det av stora känslor. Hotaru dras mellan att avsluta ”experimentet” eller våga låta det fortsätta. Perfekt för fans av skolromans och söt shoujo manga

Tatsuki Fujimoto har slagit stort med Chainsaw Man och nu släpps smalare oneshots av honom på engelska.

Before Chainsaw man 17-21 är en bok med kortberättelser som enligt förlaget visar upp hans ”galna geni”. Här finns ungar i kycklingdräkt som slåss mot monster, ett skolskjutardrama, en berättelse om en kille som vågar fråga tjejen han gillar att följa med hem med oväntade twists och mordiska lönnmördare. Lite ojämn tecknarstil, man ser att det är en del tidigare arbeten, men dynamiskt och kul för fansen.

Look Back är något helt annat, en djupt personlig och oerhörd vackert ritad berättelse om – ja, vad är den om? Konst och skaparkraft. Vänskap. Och mordbranden på Kyoto Animation, en nivå som förlaget inte riktigt uppfattade förrän serien var publicerad, vilket ledde till att man i Japan censurerade två sidor. I en liten stad bor två flickor. Fujino ritar serier för mellanstadiets klasstidning och svämmar över av självförtroende. Kyomoto går inte alls ut, men när hon fattar pennan blir det magiskt. Vänskap uppstår mellan dem och genom tecknartävlingar och hårt arbete kommer de snabbt framåt – men vill de samma sak med sin konst? Sorglig, tankeväckande och verkligen läsvärd!

Show-Ha Shoten blandar drama och humor, tecknat a fantastiskt skicklige Takeshi Obata (Death Note, Bakuman). Här skriver Akinari Asakura manus och det handlar om två grabbar som tillsammans vill ta stand-up världen med storm! Att skriva om humor, på japanska som sen översätts till engelska, låter ju som en utmaning på alla plan men recensenter och fans har varit positiva till de första kapitlens översättningar. Med eller utan själva ”skämten”, har mangan en dynamik som alla som gillar sport- och spelmanga kan titta på: Hikaru no Go, Haikyuu! och March comes in like a lion

The Eccentric Doctor of the Moon Flower Kingdom Har ni fastnat för The Apothecary Diaries, så ta en titt på ännu ett historiskt medicinskt drama. Titelns eccentriska doktor är Koyou, en ung flicka med silverhår och fantastisk medicinsk kunskap. När prins Keiun söker hennes hjälp för en skadad vän, uppstår oväntad vänskap och tillsammans dras de in i äventyr och intriger. Jämfört med den andra serien, innehåller The Eccentric Doctor mindre pusselmysterier och lite mer förklaring av örtmedicin och behandlingsmetoder.

Trigun är tillbaks i rutan i en populär ny anime, som snygga och omdiskuterade Trigun Stampede. På engelska finns just nu inte originalmangan, men vi har tagit in den på japanska. Där finns båda delarna av Trigun samt direkta fortsättningen Trigun Maximum, med berättelsen om Vash the Stampedes katastrofkaosiga liv på planeten No Man’s Land. Nittiotalsretro så det sprängs!

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev