Lästips för första maj

Publicerad: Torsdag, 30 april 2020, Skribent: Gunilla Jonsson

I år blir det inga första maj-demonstrationer. Vi får sitta inne och planera nästa års aktivism. Fantastiken har ända sedan Mary Shelleys dagar diskuterat samhällsomvälvningar och nya sätt att organisera den mänskliga gemenskapen. Genrens farfar, H G Wells, var under en period medlem av den socialistiska Fabian Society och var på 1920-talet kandidat för brittiska labour. Författare som Ursula K LeGuin och Cory Doctorow har fört arvet vidare. Här presenteras några böcker som passar att läsa en stilla första maj.

The Use of Weapons av Iain Banks
Alla Iain Banks böcker från Culture-universat utspelar sig i ett överflödssamhälle där obegränsad energi och resursutvinning bland stjärnorna har möjliggjort bosättningar i väldiga skepp och istallationer. Planeter anses alltför oberäkneliga för att bo på. En frihetlig socialism, grundad på av var och en efter lust och åt alla efter behag, härskar med excentriska men (oftast) välvilliga artificiella intelligenser som ett avantgarde vid rodret. Fully Automated Luxury Communism, ett begrepp som populariserades i fjol, beskrivs förmodligen bäst av Banks. Första Cultureboken heter Consider Phlebas och kom ut 1987. Den sista blev The Hydrogen Sonata från 2012. Banks gick bort 2013. The Use of Weapons är en lyckad agentroman och bra startpunkt för läsandet.

Walkaway av Cory Doctorow
Som en av förgrundsgestalterna inom modern cyberpunk är Doctorow duktig på att utmana tankar kring hur samhället och dess medborgare existerar. Vad är meningen med ett samhälle och varför är många missnöjda med det? Hur borde livet vara och går det att förändra sin situation? Walkaway är en vision om hur framtiden kan se ut, det är en utopisk dystopi som uppmanar till förändring. Boken är inkluderande och har ett brett och välrepresenterat persongalleri. Cory Doctorow ger en glimt av mänsklighetens tänkbara horisont, en plats där olycka och hopp går hand i hand. Läs Johan Bromans presentation av boken här.

De obesuttna av Ursula K LeGuin
De obesuttna från 1974 är en bok om frihet. Utöver Nebula- och Hugo-priserna fick den även Prometheus-priset, en utmärkelse för SF i frihetlig anda. Det var lite kontroversiellt. Samhället på Anarres, huvudpersonens hemplanet, präglas inte av Robert A. Heinlein m.fl.:s libertarianism utan av anarko-syndikalismen: En frihetlig socialism präglad av lokalt självbestämmande, ömsesidig hjälp och respekt för individen. Anarres samhälle har genomfört denna ideologi. Läs en presentation av boken här. Vi har förstås också det engelska originalet, The Dispossessed.

The Star Fraction av Ken McLeod
McLeod har, liksom vännen Iain Banks, en bakgrund i brittisk trotskism. Det skymtar fram i flera av hans böcker. En bra ingång i författarskapet är böckerna om ”The Fall revolution”. Där beskrivs en samhällsutveckling under 400 år och olika politiska strukturer prövas. Börja med debutromanen The Star Fraction, som utspelar sig i en nära framtid, i ett balkaniserat Europa där fredsprocessen är dödligare än krigen. Hans senaste serie, The Corporation Wars, handlar om ett maskinuppror och har en bra revolutionär ton.

Perdido Street Station av China Mieville
Revolution i fantasyvärlden. New Crobuzon är en stad som tycks ha växt upp av sig själv ur marken, som en svampkoloni av snåriga gränder, fabriker, marknadsplatser och vetenskapsakademier. I dess mitt ligger stationen vid Perdido Street, där rälsbanorna för tågen och luftbussarna löper samman. Den gigantiska stationsbyggnaden har ritats av en arkitekt som ibland kallats geni, ibland galning, och symboliserar hela den metropol av människor, mutanter och andra raser som lever sida vid sida. Stadsparlamentet har härskat oinskränkt över de många arbetarna, konstnärerna och hororna i hundratals år med hjälp av sin brutala milis och nätverket av spioner, men under ytan arbetar anarkister och motståndsmän mot en förändring. Berättelsen fortsätter i The Scar and Iron Council. Läs Glenns presentation här.

V for Vendetta av Alan Moore & David Lloyd
Mesta revolutionsserien någonsin, skapad i protest mot Thatchers omdaning av Storbritannien på 1980-talet. Efter ett förödande krig som stöpt om stora delar av världen har Storbritannien blivit ett totalitärt samhälle. Där finns ingen politisk eller personlig frihet, och knappt några ideal, men en mystisk man i porslinsmask bekämpar förtrycket genom terrorism och till synes absurda handlingar. Vem är god och vem är ond? Kanske är linjerna inte så tydligt dragna.

Red Mars av Kim Stanley Robinson
Kim Stanley Robinson funderar över möjliga samhällsbyggen i de flesta av sina romaner, men hans storverk är trilogin om terraformningen av Mars. I likhet MacLeods Fall-böcker sträcker sig Robinsons berättelse över mer än hundra år. Vi får följa samhällsutvecklingen på Mars, medan jorden plågas av miljökatastrofer och överbefolkning.

Classic Collection av H G Wells
Wells lade grunden för mycket av det som återkommer i modern science fiction: tidsresor, genmanipulation, anfall från yttre rymden och mycket mer. Här ingår The Time Machine, The Island of Doctor Moreau, The War of the Worlds, The First Men in the Moon och The Invisible Man.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev