Labyrinten är Simon Stålenhags nya bok

Publicerad: Torsdag, 17 december 2020, Skribent: Johannes

Den internationellt hyllade konstnären, illustratören och författaren Simon Stålenhag har slagit världen med häpnad med hjälp av sina konstböcker. Ända sedan 2013, när den amerikanska webbtidningen The Verge publicerade en av Stålenhags landskapsmålningar, har karriären för denna begåvade illustratör gått spikrakt uppåt, då han med varje nytt verk lyckas överträffa sig själv.

2014, ett år efter att hans bilder blivit "virala" publicerades albumet Ur varselklotet. Boken mottog lovord världen över, och den engelskspråkiga utgåvav Tales from the Loop blev förlaga till Amazon Prime-serien med samma namn. Bilderna från denna kritikerrosade bok har även resulterat i ett uppskattat rollspel, och boken är trots sina snart sju år på nacken fortsatt mycket eftertraktad.

Ur varselklotet följdes sedan upp med titlarna Flodskörden, Passagen och Urtidsbilder. Nu, lagom till jul, är Simon Stålenhag återigen aktuell med ett helt nytt album som döpts till Labyrinten.

Denna gång tar Stålenhag med oss på en resa till en framtid där jordens yta är täckt av ruiner och slätter av ren aska. Detta är följden av ett utomjordiskt fenomen som ödelagt atmosfären. De få överlevande har tvingats ned djupt under jordens yta. Här får vi följa Sigrid, Matte och Charlie som lämnar enklavens säkra hamn för att ge sig ut på en expedition i den ödelagda ytvärlden. Under resan tvingas de konfrontera mörka hemligheter från tiden då civilisationen föll.

Detta är en suggestiv bok där Stålenhag utforskar ursprung, skuld och hämnd på ett vackert och kreativt sätt. Hans stil, där han med hjälp av digitala verktyg förvandlar bilder på fysiska platser till futuristiska olje- och akrylmålningar, slutar aldrig att fascinera. Att det sedan även blir en underhållande och fascinerade krock mellan 80- och 90-talet och en dystopisk framtid är ett stort plus. När du ser bilderna från Simon Stålenhags böcker förstår du varför han ses som en utav Sveriges mest tongivande science fiction-författare just nu. En perfekt julklapp till såväl SF-älskare som Stålenhag-fans, eller varför inte till konstälskaren i ditt liv som ännu inte haft turen att upptäcka Stålenhags fantastiska världar!

Johannes


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev