Kör en läsutmaning 2022

Publicerad: Tisdag, 11 januari 2022, Skribent: Linda

Inför ett nytt år kan man passa på att utnyttja känslan av en nystart. Plötsligt finns det en chans att återuppfinna sig själv lite, att inventera ett år och önska lite inför det kommande. Ett favoritsätt att peppa inför ett nytt år är att ge sig själv en läsutmaning! Känner du att du läser för lite är det lättaste sättet att sätta upp ett kvantitativt mål. En kort bok i veckan? En lång bok i månaden? Läsa böcker på ett nytt språk man lär sig? Läsa fler klassiker? Läsa böcker av kvinnliga författare?

En numera klassisk läsutmaning är The Rory Gilmore Reading Challenge, där du läser allt bokmalen Rory läste i tv-serien Gilmore Girls. Listan innehåller enormt mycket bra böcker, både klassiker och lite mer otippade val, och det är lätt att se varför det blivit en favoritutmaning med böcker som The Amazing Adventures of Kavalier & Clay, The Art of War, Mästaren och Margarita, 1984, Carrie och The Lottery, bland många andra! Listan innehåller 339 böcker så den kommer hålla 

För den som gillar att kunna påpeka att boken var bättre än filmen kan man satsa på Book-to-Movie Adaptations, och årets lista innehåller till exempel verk av Tolkien för den som av någon anledning inte tagit sig tid att ge sig in i Middle Earth! Förra året fick man på denna lista till exempel läsa Arthur-myter inför The Green Night, och Dune.

Om man vill ha en motivation inför 2022 har vi listat böcker att se fram emot under året här, och vi har samlat alla våra listor på tidigare års bästa läsning här, spana in för massor med tips och inspiration för just din utmaning. Har du inte vågat ge dig på manga? Utmana dig till att testa trenden som är här för att stanna och läs våra favoriter! Har du fastnat i fantasyvärldarna och känner dig redo att ge dig ut i rymden med science fiction men vet inte var du ska börja? Det finns flera science fictionläsarutmaningar folk lagt ut på nätet där man kan peppa tillsammans och låta någon annan kurera läsningen. Denna ser rolig ut och har den blygsamma takten av en bok varannan månad. 

För de som missade de klassiska sagorna i barndomen, vill läsa klassikerna för sina egna barn, eller bara läsa dem med vuxna ögon kan vi rekommender denna Fairytale Reading Challenge med en saga per månad. Vad sägs om Robin Hood och Mulan, och så klart flera av Bröderna Grimms mest älskade sagor!

En tongivande lista för många bokälskare är The Modern Librarys lista på världens 100 bästa romaner för en amerikansk litteraturkanon. 

Engagerade bokläsare är ganska ofta även engagerade bokrekommenderare och bokbloggare, så om det är någonting här i världen man kan vara säker på är det att du kommer att kunna hitta den perfekta listan och utmaningen som ger dig mest läslust och bokmagi inför kommande år.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev