Kommande böcker att se fram emot

Publicerad: Måndag, 26 april 2021, Skribent: Karin

Vi har uppdaterat Kommande Böcker-tavlan i Malmöbutiken! De flesta går redan att förhandsboka i butik eller på hemsidan (eller via mejl!) Självklart kommer böckerna att komma till alla tre butikerna, mer eller mindre samtidigt. Och trots att det är pandemi och väldigt osäkra släpp-, och leveranstider så håller vi modet uppe och ser fram emot de här stora titlarna! 

Andy Weir debuterade med The Martian för några år sedan. Hans nya bok {Hail mary} handlar också om en övergiven hjälte i rymden, men den här gångnen är det en astronaut som vaknar ensam på ett rymdskepp, miljontals mil hemifrån med endast två döda astronauter till sällskap, utan att veta var eller när han är. Kommer både på svenska och på engelska - från Random house förlag får vi in den här utgåvan och från Ebury press får vi in den här. Självklart får in in den inbunden också - eftersom man kan ju inte få in för många utgåvor av efterlängtade böcker. Hail Mary beräknas komma i maj.

Ny sourcebook till Dungeons & Dragons: Van Richten's Guide to Ravenloft kommer i maj, och utforskar fasorna och farorna i skräcklandet Ravenloft. Utforska de dimhöljda markerna med sina uråldriga vampyrer, zombiehorder och kosmiska fasor; och med Van Richtens guide kanske du till och med överlever. Även om du kan behöva ingå en pakt med mörkrens makter.

Katerine Addisons The Goblin Emperor blev en favorit när den kom 2015. Intrigfull fantasy om följderna när en ärlig person blir kejsare över ett hov fullt av traditioner och korrumperade rikedomar - men Maia må ha varit oerfaren, men inte blåögd. Nu har Katherine Addison skrivit en fristående uppföljare, Witness for the Dead, som kommer i juni. Hovets Vittne för de Döda lever i exil långt från glittret och politiken, men hans förmåga att lyssna på de nyligen döda drar in honom i en härva av mord och orättvisor.

Även The Golem and the Djinni av Helene Wecker är en favorit, och även den får en uppföljare i år! I första boken mötte vi golemen Chava och djinnen Ahmad i New York 1899. Båda är vilse i den moderna världen: Chava är nyligen väckt till liv och Ahmad har suttit fången i sin flaska, men vänskapen som växer fram dem emellan ger dem styrkan att finna sin plats och bli sina egna personer. I uppföljaren The Hidden Palace, som kommer i juni, följer vi dem vidare in på 1900-talet.

Marjorie Liu har slagit igenom som författare till Image-serien Monstress, mörk och blodig fantasy inspirerad av asiatisk mytologi och med ytterst moraliskt tveksamma protagonister. Nu kommer Liu med en novellsamling, The Tangleroot Palace, som leder oss in i snåriga, törnerika skogar där mörkret och farorna lockar. The Tangleroot Palace beräknas komma i juni. 

Becky Chambers är känd och älskad för sina Wayfarer-böcker, karaktärsdriven rymdopera med mycket hjärta. A Psalm for the Wild-Built är första boken i en ny serie, Monk & Robot. Det har gått århundraden sedan robotarna uppnådde medvetande och vandrade iväg från människornas civilisation. Nu är de inte mycket mer än myt och legend. Tills den dag en munk får besök av en robot, som söker ett svar på frågan “Vad behöver människor?” De två kommer att behöva mycket te för att besvara den frågan. A Psalm for the Wild-Built beräknas komma i  juli.

Carry On av Rainbow Rowell är boken som började som fiktiv fanfiction i Fangirl. Trollkarlen Simon och vampyren Baz fick sitt eget liv i Carry On och i uppföljaren Wayward Son har de gått från antagonister till pojkvänner via gräl och hjältedåd, ifrågasättande av sin värld och sig själva. Nu avslutas deras trilogi med Any Way the Wind Blows. Det är utlovat att vara en Final med stort F, där tunga beslut ska fattas och avgörande val ska göras. Any way the Wind blows kommer i både pocket och inbunden i juli.

Naomi Novik skrev in sig i genren trolldomsskolor i A Deadly Education i fjol. Men på skolan Scholomance gäller det inte bara att lära sig trollformler: det gäller att överleva monster och fasor - och klasskamrater - eventuellt genom att se till att vara den enda överlevande, om det är det som krävs. I september kommer uppföljaren, The Last Graduate, både inbunden och i två olika utgåvor av pockets, den här och den här. pocket. Slutexamen närmar sig och elevernas livsfarliga tillvaro blir alltmer hotfull och dödlig. 

I oktober kommer Grim av Sara Bergmark Elfgren, som utspelar sig i samma värld som Norra Latin. En sommar på 2010-talet börjar 18-årige Kasper på sitt drömjobb på Gröna Lund. Tillsammans med sin nya vän Iris, spökhusmästaren, börjar han nysta i de myter och legender som omger det death metal-band hans pappa var med i på 1980-talet, ett nu kultförklarat band som las ner när bandmedlemmen Grim dog oförklarligt. Så småningom börjar Grim dyka upp i Kaspers drömmar …

Ken Lius The Dandelion Dynasty har beskrivits som sidenpunkfantasy, som har tagit myterna som omger grundandet av Han-dynastin i Kina och fört in dem i en nyskapad fantasyvärld med bambuluftskepp, fåfänga och hämndlystna gudar och gudinnor, biomekaniska undervattensbåtar, och magiska böcker. Första boken var The Grace of Kings och i november kommer den tredje delen, The Veiled Throne.


Kommentarer

Nyhetsbrev