Johannes Anyuru tipsar om böcker

Publicerad: Fredag, 20 december 2019, Skribent: Johannes Anyuru

Johannes Anyuru, författare till den fantastiska alternativ tidslinje-romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, ger lästips inför jul.

Revelation Space av Alistair Reynolds. Här inleds en ambitiös romanserie som utforskar både det egna jagets och den mänskliga artens gränser. Med ovanlig detaljskärpa målar astrofysikern Reynolds upp ett framtida universum genomkorsat av långsamma rymdskepp som liknar kilometerlånga katedraler av is och metall, befolkat av levande oceaner, döda hologram och genmanipulerade grisar, sönderslitet av kvantfysiska vapen, alltsammans på samma gång vetenskapligt förankrat och i en skala i tid och rum som för tankarna till Lovecraft. 

Faded Sun Trilogy av CJ Cherryh. Cherryh skapar världar som är i grunden främmande men ändå kusligt sannolika, och låter dem sen utgöra skådeplats för melankoliska berättelser om alienation och språkets sätt att begränsa medvetandet. I regel är huvudpersonen en människa som ensam försöker skapa sig ett hem i en icke-mänsklig kultur, och slutligen, av tvång eller på eget bevåg, överger mänskligheten; den närmast oöverskådligt långa romanserie som börjar med Foreigner handlar t.ex. om just en tolk. Höjdpunkten i hennes författarskap är dock i mina ögon trilogin Faded Sun, som följer en sårad soldats möte med ett sorgset, kattliknande, utdöende krigarfolk.

Daredevil av Brian Michael Bendis. I tre samlingsvolymer förvandlar Bendis superhjälteserien till en säsong av någon av teveserierna som utspelar sig i de regnig, våldsamma, amerikanska östkuststäderna — kanske The Sopranos eller The Wire: som ingen annan låter han den rödhåriga, otursförföljda hjälten utgöra slagpåse för all världens elände och smärta, men i de bästa delarna är det faktiskt inte Daredveil själv som står i centrum utan maffiafamiljer, journalister, barn till superskurkar, eller varför inte en krisgrupp för människor som drabbats av Daredevils framfart i staden — en krisgrupp som förstås möts i källaren under den lokala kyrkan och där en viss rödhårig, blind man deltar, med en egen agenda…

The City & The City av Chine Mieville. Den här deckaren utspelar sig i en stad som på något gåtfullt sätt rymmer två städer: de som lever i den ena staden klär sig, talar och rör sig på vissa sätt, och befolkar vissa gator, och låtsas inte se de som lever i den andra staden, trots att denna andra stad bara ligger på andra sidan en bilväg eller bakom en husgavel; och vice versa. I denna sinnrika och märkligt sannolika konstruktion utspelar sig diplomatiska intriger som för tankarna till kalla kriget, i en atmosfär som är mer jordnära och lågmäld än i Mievilles övriga — till stora delar lysande — författarskap.

Wonderbook av Jeff VanderMeer. En underbar handbok för den som vill skriva, skapa egna världar, tänka kring berättande, eller väcka sin fantasi och kreativitet till liv. Boken är full av exempel, gästkrönikor, och mängder av bilder och roliga diagram som närmast för tankarna till en folkbildande serietecknare som Liv Strömkvist, och lyckas med konststycket att vara lustfylld och kravlös och ändå utmanande och professionell — VanderMeer har själv publicerat ett antal prisbelönade romaner. En perfekt gåva till den som bär på författardrömmar, också i andra genrer än fantastiken. 

Författarfoto: Khim Efraimsson


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev