Grandmaster of Demonic Cultivation

Publicerad: Onsdag, 3 maj 2023, Skribent: Karin och Linda

Idag har vi fått in Grandmaster of Demonic Cultivation vol 5 och få titlar har varit så efterlängtade. Denna kinesiska danmei har tagit världen med storm och även vi i Sverige har fallit pladask för dessa män som faller pladask för varandra. Detta heta historiska fantasyepos har genererat animes, tecknade serier, live action-serier och mycket annat och byggt upp en enorm kult. Vill du ha mer läsning i samma anda? Här nedan tipsar vi om några av våra favoriter!

Fonda Lee:  Jade City

The Untamed möter Gudfadern. På önationen Kekon kan jade förstärka styrka, snabbhet, perception och andra färdigheter, om du har rätt hårdträning. De två största klanerna stred tillsammans i befrielsekriget, men nu står de mot varandra om kontrollen över jaden. Magiskt stridande klaner med komplexa hedersregler - men i hårdkokt 20-tals-gangsterkostym (med svärd).

Everina Maxwell: Winter's Orbit

Shippar du den plikttrogne med odågan, säger du? Den plikttrogne är Jainan, en diplomat som ingått ett politiskt äktenskap, men hans man, prins Taam, mördas. För att rädda alliansen beordras adelsmannen Kiem, som kejsaren inte tycker duger till mycket mer, att gifta sig med Jainan i prinsens ställe. Fake relationship, check. Mutual pining, check. There was only one bed, check.

Aliette De Bodard: Red Scholar's Wake

Rymdpirater istället för cultivators och damer istället för herrar. Xích Si är systemanalytiker, mor, och vrakplundare. När hennes skepp tas av pirater räknar hon med att slutet kommer att bli snabbt och brutalt. Men istället friar piraternas ledare, det levande skeppet Rice Fish. Hon har nyligen blivit änka och behöver någon oberoende och kunnig på sin sida mot de andra, giftigt intrigerande piratklanerna.

Ellen Kushner: Swordspoint

The OG swashbuckling queers, modern klassiker från 1987. Richard St Vier är svärdsfäktaren som mot betalning utkämpar dueller för adelns underhållning eller tvistlösning. Hans pojkvän Alec är en adelsson som fallit i onåd. De dras in i intriger där replikerna är till och med vassare än värjorna.

Nghi Vo: Empress of Salt and Fortune, When the Tiger Came Down the Mountain, och Into the Riverlands

Miljön är de allra vackraste scenerierna från antingen The Untamed eller klassiska kinesiska bläckteckningar. Mytologin innehåller allt från himmelska krigare och mordiska kejsare till talande tigrar och stridsmammutar. I detta vandrar munken Chih omkring och samlar på berättelser till sin ordens stora bibliotek, och vill höra allas minnen och historier. Böckerna är fristående och kan läsas i valfri ordning.

Marjorie M Liu: Monstress 

Mörk och blodig men underbart vackert tecknad fantasyserie. Huvudpersonen Maika Halfwolf är besatt av ett monster som korrumperar hennes kropp och sinne medan hon färdas genom en våldsam värld av krig och demoner. Hon är en överlevare som kommer att göra vad som helst för att fortsätta överleva. Matriarkal värld där samkönade relationer är normativt.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev