Årets Hugoromannomineringar

Publicerad: Onsdag, 14 april 2021, Skribent: Gabi

Nomineringarna till Hugo-priset 2021 är nu släppta! Detta litteraturpris inom fantastikens område räknas, tillsammans med Nebula- och World Fantasy, till det störste en roman eller novell kan få. Årets vinnare har inte utsetts än, men nominationerna en bra vägledning om man vill hitta ny läsning. Flera av dem har vi tipsat om tidigare, så verkar någon intressant kan du klicka vidare och läsa en full recension.

Vi ser flera olika teman  i årets roman-kategori, en stark är nyskapande fantasy. The City We Became av N.K. Jemisin, Piranesi av Susanna Clarke  är båda fantasy som leker med gränser och genrekonventioner, även om de är extremt olika varandra. Den första utspelas i New York och har metropolens intensitet, och vanliga människor som måste skydda sitt hem mot kosmiska fasor, medan Piranesi är en filosofiskare vandring genom en drömsk värld, där berättaren helt verkar sakna eget jag.

Black Sun av Rebecca Roanhorse är i formen mer klassisk; en ny främmande värld, många figurer och tätt vävda intriger är denna första del av Between Earth and Sky-trilogin välgjord episk fantasy. Det som är nytt är världen och personporträtten, med en miljö som tar avstamp i de amerikanska kontinenternas ursprungskulturer och myter befolkad av en mångfald av personligheter med olika könsidentiteter, sexualiteter och jag-uppfattningar. Inspirerat av mesoamerikas högkulturer, de polynesiska folken och många fler, vävs det ihop till en värld som känns genuin, där en storslagen berättelse med magi, gudar och en ovanlig hjälteresa börjar.

Ren science fiction hittar vi i Martha Wells Network Effect, den första fullängdaren om cyborgen Murderbot, vars nyvunna mentala frihet och komplicerade känsloliv ger en annorlunda vinkel på de välskrivna rymdopera-äventyr den upplever. För även om Murderbot helst skulle chilla med lite nedladdade TV-serier, är det sällan lugnt i livet för en överbeväpnad livvaktscyborg. Även Mary Robinette Kowals The Relentless Moon är klassisk sf, här av det alternativhistoriska slaget. Denna avslutande del i The Lady Astronaut-trilogin som började under Kalla Krigets rymdrace när en enorm meteorit slog ner, fortsätter nu färden från månen till Mars. Jorden kokar, intrigerna tätnar och någon måste leda migrationen ut i rymden.

Sist men inte minst, har vi böckerna mellan fantasy och science fiction: Harrow the Ninth av Tamsyn Muir sorterar vi som sf, men det är snarare rymdextravaganza med allt och lite till, inklusive lesbiska nekromantiker, popkulturreferenser som inte står Ready Player One efter, och antydan om en värld lika svindlande komplicerat och krigshärjad som ”the grim dark of eternal war” i Warhammer 40k – men alltid presenterat med tillräckligt mycket lätthet och glimten i ögat att det inte blir deppigt.

Vilka är det som väljer och nominerar, förresten? Jo, det är besökarna på World Con, den stora science fiction och fantasy-kongressen som äger rum någonstans i världen (eller, i dessa tider, digitalt) varje år. Författare, fans, branschfolk tillika köper alla samma medlemskap och får chans att nominera och rösta på vinnarna.

Vi fortsätter vår presentation av Hugo-nomineringar senare i veckan, då vi tittar närmare på kortromanerna och några av de andra kategorierna, där det finns en del överraskningar att hitta i år! En fullständig lista över alla nominerade finns på The Hugo Awards officiella site.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev