Årets bästa för barn och unga 2018

Publicerad: Torsdag, 27 december 2018, Skribent: Sofia

Glad att mina kollegor redan nämnt N.K. Jemisins Broken Earth-trilogi och Martha Wells Murderbot-serie för då kan jag fokusera på att tipsa om böcker för barn och ungdomar (som med fördel även kan läsas av vuxna, förstås)!

Slutet av Mats Strandberg: en av årets mest tänkvärda böcker, alla kategorier. Det är inte en dystopi trots att det handlar om mänsklighetens nära förestående utplåning när kometen slår ner. Det är heller inte enbart en ungdomsbok trots att huvudpersonerna är tonåringar. Boken tar vår klimatångest och behandlar frågan om vad som verkligen är viktigt när framtiden rycks undan från oss.

Nevermoor – Morrigan Crows magiska förbannelse av Jessica Townsend: detta är inte Harry Potter. Det är inte Pratchett. Ni får slå mig om ni vill men den här serien startar starkare än både HP och Discworld. Det är roligt, fullt av påhittiga infall  och otroligt välskrivet och jag rekommenderar det varmt för alla från 9 till 99 års ålder!

Breven från Maresi av Maria Turtschaninoff: den här brevromanen fortsätter följa Maresi från Röda klostret när hon försöker dela med sig av sina kunskaper i sin hembygd och återknyta banden med sin familj. Stor berättarkonst och lysande prosa som ingen bör missa!

Ester Tagg och den flygande holländaren av Linn Åslund och Rebecka Helmersson: spännande piratäventyr med Steampunk-känsla för lågstadieläsare. Missa inte att ta med barnen på piratfest med skattjakt i Stockholmsbutiken när del två släpps 26 januari!

Spinning Silver av Naomi Novik: en ny fristående berättelse som tar sägnen om Rumpelstiltskin och förvandlar den till en magisk vintersaga om pengautlånaren Miryem och hennes familjs vedermödor i en värld där de grymma Staryk utgör ett övernaturligt hot, liksom demoner och vanligt folks fördomar.

Flera serier har avrundats i år: Maths Claessons SF-trilogi om Linux som vill bli rymdpilot finns en praktisk samlingsvolym, Pandemi. Jo Salmssons saga om Nea och Stjärnstenen avslutades med Blånatten och Handbok för Superhjältar av Agnes och Elias Våhlund kom precis före jul ut med fjärde och avslutande delen, Vargen kommer.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev