Spinning Silver

Publicerad: Måndag, 2 juli 2018, Skribent: Sofia

Efterlängtade Spinning Silver är Naomi Noviks första roman efter hyllade och prisbelönta Uprooted – en mörk saga med östeuropeiska influenser. Dessa återkommer även i denna berättelse även om den är helt fristående och inte i övrigt hänger ihop med Uprooted.

Denna saga utspelar sig i riket Lithvas som har en hel del gemensamt med de baltiska staterna eller Ryssland för några hundra år sedan. Här får vi först lära känna Miryem, vars far och morfar är pengautlånare. Pappan är dock för snäll för att kräva in sina skulder och familjen vacklar på fattigdomens rand. När Miryem tar över verksamheten börjar det ljusna för familjen, även om hennes föräldrar oroar sig över att hon blir alltmer hårdhjärtad, exempelvis låter hon en gäldernärs dotter, Wanda, arbeta av sin faders skuld som piga.

När Miryem får ryktet om sig att kunna förvandla silver till guld ådrar hon sig självaste älvkonungens uppmärksamhet. Staryk kallas älvorna här och är fruktade varelser förknippade med vintern och skogen. Vackra men rigida och obarmhärtiga rövar de guld och plågar de människor som råkar hamna i deras väg. Miryem antar Staryk-kungens utmaning och måste använda hela sin förmåga och uppfinningsrikedom för att överleva i ett spel som drar in hela riket i största fara.

Spinning Silver är uppfriskande skriven ur ett flertal, ibland oväntade, perspektiv. En av de andra huvudpersonerna är Irina, oansenlig dotter till en bojar vars högsta önskan är att gifta bort sin dotter med Tsaren. Tack vare Miryems koppling till älvornas magiska silver visar sig denna önskan inom rimlighetens gräns och Irina befinner sig snart i en lika svår situation som Miryem eftersom Tsaren ruvar på en demonisk hemlighet. Ett genomgående drag i berättelsen är att huvudpersonerna måste använda alla sina mentala resurser för att manövrera sig ur enormt svåra och hotfulla situationer.

Vi får också höra rösterna av de som annars brukar vara bifigurer i vanliga hjältesagor – pigan, hennes hunsade lillebror och den gamla amman som annars brukar avfärdas i narrativet. Här är de långt ifrån ointressanta, tvärtom blir deras historier enormt gripande och vävs samman med huvudberättelsen på ett intrikat vis likt ett filigransarbete av flätat silver.

Jag är full av beundran inför Noviks berättarkonst. Att kunna ta en gammal östeuropeisk saga, här Rumpelstiltskin, och skapa något som känns så angeläget och med huvudpersoner som annars sällan kommer till tals i fantasyberättelser är sannerligen ingen lätt bedrift. Inflytandet av östeuropeisk sagotradition har blivit alltmer populärt med storsäljande titlar som Noviks egna Uprooted och Katherine Ardens The Bear and the Nightingale. Spinning Silver fortsätter vidareutveckla denna trend till någonting ännu djupare och trots sin kyligt vintriga stämning kan jag inte tänka mig bättre sommarläsning!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev