Rogues

Publicerad: Tisdag, 1 juli 2014, Skribent: Maths Claesson
Rogues: bov och skurk; lymmel och skojare. De bär många namn och dyker upp i alla sorters berättelser, i varenda genre, i myt och legender och överallt i våra historieböcker. Ibland är de hjältar, ibland skurkar. Allt som oftast är de någonstans mittimellan, gråa… ”Och”, skriver George RR Martin i förordet till novellantologin Rogues, ”grått har länge varit min favoritfärg. Den är mycket mer intressant än svart eller vitt.”

Det finns säkert en poll någonstans (Malmöbloggen?) med titeln ”Greatest rogues of all time”. Själv skulle jag rösta på James Sawyer i Lost eller Han Solo eller varför inte Martins egen Tyrion Lannister som ju ändå har vissa goda kvaliteter. Rogues är med andra ord noveller med skurkar i huvudrollerna, ”of every size, shape, and color, with a broad variety of settings, representing a helthy mix of different genres and subgenres”.

Just så. Här är det genreblandning som gäller. Mycket är fantasy. Men det dyker upp extremt hårdkokta snutar som tar lagen i egen hand och struntar i konsekvenserna, en kvinna som kan läsa auror men luras av ett litet oskyldigt barn och i New Orleans finns det zombier som utnyttjas som billig arbetskraft. Och mycket, mycket mer, thriller, science fiction, romans, deckare, övernaturligt – det mesta finns med. Och det är roligt! Det är roligt att bli överraskad. Nästan alla är bra, men självklart finns det noveller som jag retar mig på också. Det hör till, med så många författare och berättelser är det omöjligt att gilla allt. Och det man blir arg på, är inte sällan det som stannar kvar i minnet.

Något om innehållet. ”A new Game of Thrones Story by George RR Martin” förkunnas på omslaget (som för övrigt kommer att återfinnas i A World of Ice and Fire som kommer i oktober; en omfattande historia över Westeros och länderna därbortom). Den berättar om skurken Daemon Targaryens livsöde, en prins som aldrig blev kung och störtade hela världen i krig i stället. Där vimlar det naturligtvis av namn och historiska referenser och händelser i det förflutna; vi får veta mer om drakarna och mycket om sådant som inträffat tiden före Game of Thrones. Tänk Silmarillion, men med ett något lättare handlag.

Men här finns många andra stora namn. Patrick Rothfuss, till exempel, som tar med läsaren till Waystone Inn och en dag i den mystiske Bast från Kingkiller Chronicles liv.Joe Abercrombie skriver i Tough Times All Over en skickligt sammanvävd historia om smutsiga, illaluktande labyrintliknande gränderna i Sipani, en av världens mest farliga städer.Och Neil Gaiman, förstås, som återvänder till Neverwheres underjordiska London och Scott Lynch och Cherrie Priest och Daniel Abraham och… Läs själv!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev