Tiamat's Wrath

Publicerad: Måndag, 15 april 2019, Skribent: Glenn

Vi har nu kommit till del 8 i serien The Expanse – Tiamat’s Wrath. En sak som imponerar stort på mig är att serien håller en så hög och jämn nivå. Det kan ju vara bra att veta om man kontemplerar att ge sig in i det projekt det innebär med en serie som är uppe i så många feta delar. Även om våra hjältar är utspridda över galaxen, lyckas författarna hålla ihop sitt berättande, så att det blir sammanhängande och låter händelserna påverka och vävas in varandras utveckling.

Viss varning bör kanske utfärdas för att följande text kan innehålla spoilers om man inte läst de senaste böckerna. Då kan jag bara säga: Den är bra läs hela serien (nästa bok kommer att vara den sista).

High Consul Duarte och hans Laconia finns nu över allt och deras imperium tycks oövervinnerligt. Deras rymdskepp, byggda delvis med teknologi från portbyggarna, kan matcha allt som mänskligheten möter dem med. Det enda de inte riktigt räknat med är besättningen på Rocinante. Även om Duarte har James Holden som sin ”gäst”, har vi resten av besättningen kvar där ute.

Duarte själv och hans vetenskapsmän och militärer kan också skapa intressanta händelser som kan påverka hela galaxen. Det är kanske människan i ett nötskal, vi har ett inre tvång att peta på saker vi inte förstår. Här har vi 1300 stjärnsystem fulla med saker vi inte förstår. Att låta militärer testa sig fram där är kanske inte den intelligentaste vägen att gå.

Den här gången har Holden en ovanligt liten del i händelseförloppet, av naturliga skäl. Det hindrar inte att det händer mycket. Själv är jag mycket intresserad av den utdöda civilisation som byggde portarna till andra världar och skapade protomolekylen, och för den delen, vilka är/var deras fiender? Vad är deras fiender? Man får reda på lite ny information för varje bok, och här kommer det ovanligt mycket hintar. Jag kan knappt vänta tills sista boken dyker upp.

The Expanse finns också som TV-serie. Tidigare sändes den på Netflix, men nu har den köpts över av Amazon Prime. Den var på väg att läggas ner, men det råkade vara Amazons chef, Jeff Bezos favoriserie. Så vad gör man om man är förmögen? Köper förstås. Nu finns de tre existerande säsongerna att se där, och till hösten kommer säsong fyra. Själv älskar jag serien. Fast jag läst böckerna finner jag avsnitten väldigt spännande och kan inte vänta på att se nästa avsnitt.

Glenn Petersen


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev