The Glorious Angels

Publicerad: Onsdag, 1 april 2015, Skribent: Glenn Petersen
Riktig sf som för tankarna till Book of the Long Sun av Gene Wolfe
Äntligen är Justina tillbaka med riktig SF. Gedigen, väl genomarbetad och otroligt spännande. Som vanligt är den sprängfylld av nya idéer och oväntade vändningar.

Världen hon skapat påminner lite vagt om Gene Wolfes Book of the Long Sun, med mängder av gammal teknologi som ingen vet hur den fungerar eller vad den är bra för. Mycket av det som händer och människors förmågor förklaras som magi. Boken har en mängd olika karaktärer vars synvinkel man får dela, men i centrum för det hela står Tralane Huntingore, den medelålders matriarken för en urgammal familj, och mor till två tonårsdöttrar. Hon är något av en ingenjör och är som lyckligast när hon får pilla med gamla artefakter och lyckas lista ut vad de gör och hur. Nu tvingas hon in i den politiska hetluften vare sig hon vill eller inte. Landet befinner sig i krig, och hon har visat sig vara till nytta när det gäller nya vapen. Hon står därför i krigsministerns strålkastare och kommer inte undan. Staden de bor i heter Glimshard och styrs av en kejsarinna som står i kontakt med sju andra städers kejsarinnor, vilket utgör kärnan i imperiet som för ett lågnivåkrig på flera fronter. Detta anser Tralane vara ett slöseri med resurser, och något som förhindrar att man utvecklar sin teknologi och kommer på vad alla gamla artefakter är till för. Detta finns det dock inte mycket intresse för. Folk är för upptagna med sina sociala intriger för att ägna sådant någon uppmärksamhet. Men i söder, precis där kriget är som intensivast, har man hittat något från gamla dagar. I den arkeologiska utgrävningen har det dykt upp något som kan vara ett strålvapen, och som kanske kan laddas med kristaller som Tralane hittat. Detta gör kampen om utgrävningsplatsen ännu viktigare för imperiet.

Boken börjar långsamt och målar upp samhället med dess mångfacetterade lager och intriger, för att sedan sakta accelerera. Efter halva boken är handlingen uppe i full fart, men utan att tappa sina nyanser. Boken är avslutad, men världen den äger rum i praktiskt tager skriker efter fler romaner, tycker jag.

Justina Robson debuterade som romanförfattare 1999 med Silver Screen och har publicerat nya böcker sedan dess. De senaste åren har hon ägnat sig åt serien Quantum Gravity, som jag tyckte var ganska rolig, men dock något lättare läsning än hennes SF-romaner, som kräver lite mer av sin läsare. Så när jag fick Glorious Angels i mina händer blev jag väldigt glad.

Justina verkar ha ett kluvet förhållande till hemsidor och bloggande. Det finns flera försök, men inte mycket till aktuella uppdateringar. Hennes officiella hemsidan hittar man här
Justina Robson Läser högt ur kapitel ett från Glorious Angels för SF-bokhandelns läsareKommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.