The Future of Another Timeline

Publicerad: Tisdag, 5 november 2019, Skribent: Gunilla

Annalee Newitz slog alla med häpnad med sin första roman, robothistorien Autonomous. Hennes nya bok är en tidsreseberättelse. Vi passade på att fråga henne om den när hon var i Sverige i somras.

Kan du berätta lite om A Future for Another Timeline?

- Det kan jag absolut! Det handlar om tidsresande feminister som försöker skydda kvinnors rättigheter genom att resa tillbaka i tiden och förändra historiens gång.

I en värld där tidsresor fungerar på ett ganska speciellt sätt, eller hur?

- Ja, det går inte att förändra framtiden, bara resa bakåt i tiden. Och som tiden fungerar i den här boken är det väldigt, väldigt svårt att förändra framtiden genom att manipulera det förflutna. Precis som det är svårt att förändra framtiden från vår tid – det kräver organisation, kampanjarbete, arbete med att få andra intresserade för din sak. Du kan inte bara resa tillbaka i tiden och mörda Hitler. Det dyker upp en annan Hitler och historien går sin gång. Det vet alla. Tidsresor har funnits i tusentals år. Alla som figurerar i romanen känner till tidsresor. Det är ett väldigt väl utforskat område. De flesta reser i tiden för att observera det förflutna. Som turister.

Men boken handlar inte om tidsturister?

- Nej, några "olydiga” individer reser tillbaka för att förändra framtiden. Romanen följer två huvudpersoner, precis som Autonomous (Annalee Newitz förra bok). Jag gillar att jobba med två huvudpersoner. Den ena är en geolog som  försöker skydda aborträtten i USA. Det här utspelar sig i en tidslinje där aborter aldrig blev lagliga i USA, så hon försöker förändra det. Nyckeln, som hon tror det, är att resa tillbaka till 1800-talet och hjälpa motståndet mot en politiker, Antony Comstock, som i det verkliga 1800-talet var ansvarig för obscenitetslagstiftning, motståndare till aborter och preventivmedel och en allmänt hemsk figur. Han var bland annat agent för postverket, och var den första i USA som fick tillstånd av regeringen att öppna folks brev på jakt efter ”obscent material”. Allt som rörde abort eller preventivmedel räknades som obscent. Så, tidsresenären kämpar mot honom.

Och den andra huvudpersonen?

- Den andra huvudpersonen är ingen tidsresenär. Hon lever på 1990-talet och är en Riot Grrrl (amerikansk 90-talspunkare). Hon har en svår relation till sin pappa och ännu större problem med sin bästa vän. Hennes bästa vän har bestämt sig för att mörda våldtäktsmän och allmänt män som trakasserar kvinnor. Så hon kämpar med det. Varför mördar hennes vän folk? Kan hon stoppa henne? Och hennes liv knyts ihop med tidsresenärens. De träffas och gradvis får läsaren veta vad som förbinder dem. Det är som romanens gåta. Vad förbinder de här två kvinnorna? En försöker förändra historien genom tidsresor och den andra genom att mörda folk. De möts och där tar berättelsen sin början.

Vad ligger fokus i romanen? På tidsresorna eller snarare på personerna?

- Det är en väldigt personcentrerad bok. Den handlar om hur de här två kvinnorna hanterar patriarkatet och könsförtryck, och varför de reagerar så olika på vad de har upplevt. Romanen utforskar hur de möts och hur tidsresenären försöker skydda den yngre kvinna. Hon försöker hindra henne från att bli en mördare. Först vet vi inte säkert varför, men det avslöjas så småningom.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev