The Boy on the Bridge

Publicerad: Tisdag, 27 juni 2017, Skribent: Gabi

De Hungriga kontrollerar världen, rastlösa varelser kontrollerade av svampmycel som invaderat deras hjärnor. Bara en instinkt finns kvar i dem, att nära sig på levande kött. Sista spillran överleverade lever instängda i en enklav, men resurserna tryter.

Därför har pansarfordonet "Rosie" skickats ut, för att färdas genom de Hungrigas Storbritannien och samla in resultaten från de experiment deras föregångare offrade livet för att påbörja, allt för att få svar på fråga: Finns det något i denna värld som kan göras för att stoppa de Hungriga och mycelet som tagit deras identitet?

I The Boy On The Bridge återvänder vi till den zombie-infekterade mardrömsvärld M.R. Careys skapade i sin fullständigt briljanta The Girl With All The Gifts. Denna fristående uppföljare utspelas innan och parallellt med den tidigare boken, och kan läsas på egen hand – men eftersom båda böckerna är spännande, gruvliga zombiedraman, rekommenderar jag att börja från början.

Romanfigurerna utgörs av en samling soldater och forskarlaget i Rosie, där huvudpersonerna är Dr. Samrina Kahn, unge Stephen Greaves och soldaten känd som The Fireman, mannen som brände Englands städer.

Stephen Greaves är titelns pojke på bron. Med ett traumatiskt förflutet och drag som i romanen identifieras som autistiska, som ingen i denna osköna nya värld kan hantera, står han utanför gemenskaperna i Rosies lilla värld. Det är bara med Dr. Kahn, som liksom Stephen räddades ur städer överfulla med Hungriga, som han knutit några djupare band. Kanske är det denna isolation som låter honom se de Hungriga med nya ögon, och Stephen letar lika intensivt som alla efter den heliga graalen, botemedlet, ett vaccin, vad som helst som kan hindra att förnuftet för alltid slukas av den parasitiska hungern... 

Careys personporträtt och fina sätt att teckna relationer är det som lyfter hans romaner över snittet. Känslorna av vänskap och föräldraband mellan Stephen och Dr. Kahn, och plikten som gnager på dem båda. Hennes hemlighet som inte ens kan döljas i nio månader. Firemans skuldkänslor över de oskyldiga som dött för hans hand, mot hans stenhårda övertygelse att total disciplin krävs för att överleva katastrofen. Och medan de Hungriga flockas utanför, angrips Rosie från insidan av den småaktig makthunger och byråkratismen inte ens världens undergång kan kväsa...

Hur står sig boken mot The Girl With All the Gifts? Den är lika bra, nästan, och det trodde jag knappt var möjligt. Välskriven, oerhört spännande - att jaga zombier med Carey är en balansakt på slak lina över döden, med din egen kroppssvett och rörelser som snubbelfällor överallt! Det enda som jag saknar är den där första kroken, som vi i förra boken fick i och med att vi läsare visste lika lite om världen som huduvpersonen Melanie. Varifrån kom de Hungriga, vad hände egentligen? Det svaret fick vi tidigare och nyinstigna läsare presenteras snabbt med tillräckligt med ledtrådar för att hänga med, utan att det känns upprepande. Förutom denna lilla brist, innehåller The Boy On the Bridge allt jag kan önska från ett otäckt, spännande zombiedrama!

Ps. Börja inte läsa för sent på kvällen, det här är en bok som är svår att lägga ifrån sig när handlingen börjat rulla.

 


Kommentarer

Nyhetsbrev