Star Wars The Force Awakens

Publicerad: Torsdag, 21 januari 2016, Skribent: Glenn och Gunilla

Nu är det många som letar efter böcker som binder ihop de gamla Star Wars-filmerna med de nya. Vi presenterar de största här, och börjar med bokversionen av filmen, som Glenn har läst:

The Force Awakens
av Alan Dean Foster

Under en stor del av 2015 gick man och längtade efter/oroade sig för första Star Wars filmen från Musse Piggs lilla företag. Nå, den kom, jag såg, jag suckade lättat. JJ Abrams har förvaltat arvet väl, och det har även Alan Dean Foster, som skrivit boken baserad på filmen. Abrams har ju ett gediget CV bakom sig av bra SF-filmer, och Alan Dean har skrivit fler mediabaserade böcker än jag kan räkna till. Det är alltså pålitligt folk vi har att göra med här, och jag får säga att de levererar. Både filmen och boken är gediget förankrade i gammal härlig matinétradition. Kan man säga swashbuckling när det gäller lasersvärd?

Boken är filmen väldigt trogen och jag får säga att miljö- och personbeskrivningarna får mig att vilja se om filmen. Det som på film blir ett par rynkade ögonbryn, blir här en utförlig retrospektion som ger lite mer kött på benen. Jag noterade aldrig att det var ett gammalt AT-AT-vrak som Rey bodde i när jag såg filmen. Då var jag alldeles upptagen av allt som swishade omkring och smällde.

En kort resumé för den som inte är uppdaterad: Republiken försöker bygga upp ett demokratiskt styre i galaxen, men det går sakta och är fyllt av motgångar. Det är många som trivs bäst med att bara lyda order. I kaoset som råder har delar av Imperiet återuppstått i form av The First Order. Prinsessan Leia, numer General Organa leder en styrka som bekämpar dem. Republikens starkaste kort, den siste jedin Luke Skywalker är försvunnen och både Leias motståndskämpar och The First Order letar efter honom.

Vi får lära känna tre nya karaktärer som till stor del bär berättelsen framåt. Rey är en ung kvinnlig skrotsamlare, som livnär sig på att hitta användbara delar av gamla rymdskepp som har kraschat på den ökenaktiga planeten Jakku. Piloten Poe Dameron är en av motståndets skickligaste piloter, som skickas på uppdrag att hitta ett viktigt föremål och blir då tillfångatagen av The First Order. På skeppet där han är fången finns också en storm trooper, som trots träning sedan barnsben inte riktigt fixar att vara så känslokall som militärlivet kräver. Ledare för First Orders sökande efter Luke är Kylo Ren, ännu ung, men redan kraftfull i hanterandet av kraften från den mörka sidan.

Det blir en vild jakt genom galaxen med många blinkningar till de tre första filmerna, och jag vill genast ha en fortsättning. Det blir dock att vänta till nästa jul. Suck.

Vill du veta mer om vad som hände före den senaste filmen? Här är fler böcker som binder ihop den nya filmen med de gamla:

Smuggler's Run
av Greg Rucka
En ungdomsbok som utspelar sig före ’The Empire Strikes Back’. Han Solo och Chewbacka ger sig ut på ett hemligt uppdrag för rebellalliansen. De måste rädda en man som riskerar att tas till fånga av Imperiet, något som skulle innebära en katastrof för rebellerna. Den nödställde är major Ematt, som senare är med i The Force Awakens.

Moving Target
av Cecil Castellucci
En ungdomsbok som utspelar sig efter ’The Empire Strikes Back’. Vi får följa med prinsessan Leia på ett farligt uppdrag tillsammans med en liten grupp rebeller. Rebellalliansen måste, utan att Imperiet får veta något, samla ihop en tillräckligt stor flottstyrka för att slå tillbaka. Här får vi också en del bakgrund till Hans och Leias förhållande.

The Weapon of a Jedi
av Jason Fry
En ungdomsbok som utspelar sig före ’The Empire Strikes Back’, sedan Luke har blivit berömd och nu är stolt X-Wingpilot. Här får vi följa med honom, R2-D2 och C-3PO till en mystisk planet där en strid kommer att utkämpas, en strid som ger lite förklaring till varför Luke kan svinga en ljussabel när han behöver, utan att ha fått någon riktig träning.

Lost Stars
av Claudia Gray
En ungdomsbok som berättar om stora händelser genom två barndomsvänners ögon. Ciena Ree och Thane Kyrell var barndomsvänner, men växte upp till imperieofficer och rebellpilot. Nu står de på var sin sida av kriget, men de har fortfarande starka känslor för varandra.

Aftermath
av Chuck Wending
Den andra dödsstjärnan är förstörd. Kejsaren är död och Darth Vader borta. Men kriget är långtifrån över. Rebellerna, som nu kallar sig Nya republiken, försöker slå ner kvarvarande imperiestyrkor innan de hinner omgruppera sig. Och på den avlägsna planeten Akiva händer något. Piloten Wedge Antilles siktar flera Imperial Star Destroyers, men tas till fånga innan han hinner rapportera vad han har sett. Han hinner få iväg en nödsignal, som snappas upp av förra rebellen Norra Wexley nere på planeten. Hon bestämmer sig för att försöka rädda Wedge, utan att ana att hon kommer att springa rakt in i ett topphemligt möte för vad som finns kvar av imperiets ledning.

Heir to the Jedi
av Kevin Hearne
Dödstjärnan är sprängd, men kriget rasar vidare.  Luke kämpar för att lära sig mer om Kraften på egen hand, utan hjälp från Obi-Wan Kenobi. Tillsammans med R2-D2 och en vän inom alliansen får han i uppdrag att rädda en kvinna från Imperiet och ta henne i säkerhet på en rebellkontrollerad värld. Det blir början till en farlig resa, som ger Luke tillfälle att utforska Kraften.

Bloodline: New Republic
av Claudia Gray
En roman som utspelar sig sex år före händelserna i The Force Awakens. Den har inte kommit ut ännu, utan ska släppas i mars i år.

 Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.