Roboteer

Publicerad: Torsdag, 18 februari 2016, Skribent: Michael

Ibland hittar man en bok av en författare som man aldrig har hört talas om tidigare, och blir glatt överraskad. Roboteer av Alex Lamb är precis en sådan roman.

Jag hade i alla fall aldrig hört talas om herr Lamb, men han har har tydligen skrivit ett par noveller tidigare. Det finns lite mer information om honom på hans hemsida, http://alexlamb.com, för den nyfikne.

Detta är hans debutroman, och som sådan är den oväntat välskriven och komplex. Den yttre ramen är ganska klassisk och enkel: Jorden har fallit ner i en religiös diktatur som ogillar alla typer av modifierade människor på de yttre kolonierna och ser dem som en styggelse som helst ska utrotas eller i alla fall hållas under hård kontroll under Jordens järnnäve.

För att uppnå detta har jordregimen anfallit flera solsystem och lagt dem under sig. Den har vunnit dessa segrar på grund av sina överlägsna resurser och en total brist på respekt för människoliv – även för sina egna truppers liv och lem. De yttre världarna är överlägsna teknologiskt men har för få invånare för att kunna stå emot Jordens anfallsvågor.

Några få världar står ännu så länge emot Jordens aggression, men situationen är svår. Galatea är en av dessa planeter. Romanen börjar med att jordens rymdflotta anfaller en av Galateas baser, och slår med avancerad vapenteknik ut i princip alla försvarsstyrkor. På något sätt har de fått mer avancerad teknologi än Galatea och de andra yttre världarna.

Ett ”smygskepp”, Ariel, skickas ut för att försöka lista ut hur Jorden fått fram detta vapen och för att om möjligt sätta stopp för jordregimens planer. Med på det skeppet finns titelns roboteer: Will Kuno-Monet, en människa som modifierats genetiskt för att kunna koppla ihop sig med med Ariels komplexa system, närmare bestämt med skeppets svärmar av robotar av olika slag.

Det blir början på en lång och svår resa, som till slut för skeppet Ariel och dess besättning till en okänd värld med en mystisk hemlighet. Mer ska kanske inte avslöjas av handlingen.

Men jag ser redan fram mot nästa del i serien – Nemesis.

MichaelKommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.