By Heresies Distressed

Publicerad: Onsdag, 1 juli 2009, Skribent: Glenn Petersen
Mänskligheten har tagit sig ut till stjärnorna och ett flertal nya kolonivärldar har grundats. En energisk expansionism råder – tills man möter en annan intelligent ras Gbaba. Mötet blir kort och förödande. Med Jorden och alla hennes kolonier förvandlade till rykande askhögar, lyckas några få skepp undfly den obeveklige fienden och hittar en jordliknande planet där man grundar kolonin Safehold.

För att inte bli upptäckta av Gbabas scoutskepp håller man sin teknologi på pre maskinell nivå. För att vara säkra på att ingen blir uppfinningsrik efter ett par generationer, så skapar man en religion som förbjuder teknologisk innovation, och gör befälhavarna till änglar som besöker byarna vid behov. Kolonisterna var nedfrusna på skeppet och har inga minnen av sin tidigare existens, och har fått nya minnen i enlighet med denna situation.

Men det finns oenighet bland änglarna. Det finns några som finner hela situationen oetisk, och misstänker befälen för att hålla Status Quo för sin egen maktfullkomlighets skull. De bildar en egen nation på planetens södra sida. De vill förbereda sig för den eventualitet Gbaba återvänder. Det dröjer dock inte länge innan detta leder till konflikt med de härskande i norr. Krig utbryter på Safehold, och en armada byggs för att kväsa de teknikglada i söder. De har dock ett hemligt ess i rockärmen. En android som bär örlogskapten Nimue Albans minnen och kunskaper har väckts till liv. Hon väljer att byta kön och namn för att lättare smälta in i det närmast medeltida samhälle hon vaknar i.

Det teknikglada landet Charis härskare och dess biskop vet att mycket av deras existens beror på en märklig varelse, vars existens det inte vore bra att Guds Kyrka fick reda på. I tredje boken By Heresies Distressed har Kung Cayleb av Charis lyckats få en allierad i den unga drottning Sharleyan som härskar över grannlandet Chisholm. Han kan inte anförtro henne allt han vet, som varför de är på planeten, Gbabas exitens och Nimues sanna identitet. Livet kan vara lite besvärligt ibland…

I serien om planeten Safehold har Weber skapat en värld av myllrande äventyr till lands och havs, med flera nypor inspiration från Hornblower, som var den ursprungliga inspirationen till hans framgångsrika Honor Harrinton-serie. Här får man sjöslag och intriger så det står härliga till. Androiden Nimue ser till att hålla SF-elementet levande, och så vi inte glömmer de ondskefulla Gbaba. En perfekt bokserie att ta med till hängmattan.

David Weber är en författare som inte ligger på latsidan. Han räknar med att han nu är uppe i 47 titlar som är publicerade eller färdigskrivna och på väg att publiceras. Mest känd är han nog för sin serie om Honor Harrington, som nu är uppe i tretton delar och två till kommer inom det närmaste året. Han började sin karriär inom annonsering, då han efter universitetet tog över sin mammas firma Weber Associates. Han ser idag detta som en utmärkt skola och ett botemedel mot skrivkramp. När kunden väntar är det bara att spotta ur sig något. Han började sedan skriva för brädspelet StarFire. Där mötte han Steve White, och när de började bolla idéer för nästa utgåva av spelet, så slutade det med en gemensam roman Insurrection. När den väl var antagen av Baen Books, var bollen i rullning. Jim Baen noterade att Weber nog skulle funka bäst om han skrev romanserier, och bad honom komma med några sådana förslag. Han kom med ett tiotal idéer till bokserier, varav ett var Honor Harrington, och ett annat var Safehold. Vad David Weber inte visste var att Baen själv önskade sig böcker om Hornblower i rymden, så han han inte mer än skicka in sin lista innan han satt med ett kontrakt på fyra Honor Harrinton-romaner. Och böckerna bara fortsätter att komma till alla hans många läsares stora glädje.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev