Youtubers skriver böcker!

Publicerad: Tisdag, 2 augusti 2022, Skribent: Sofia

Våra barn konsumerar media på ett helt annat sätt än min generation gjorde. Av självklara skäl förstås – internet fanns inte då, inte heller IPads, knappt några spelkonsoller och inga streamingtjänster. Böcker och serietidningar hade enormt stor betydelse för oss som växte upp på sjuttio- och åttiotalet. Biblioteksbesök var högtidsstunder och Kalle Anka-tidningarna blev snabbt sönderlästa. Mina barn väljer bland ett mycket större utbud och Youtube är en viktig del av deras liv. Då blir den här mamman en glad boknörd när det visar sig att deras favorityoutubers också väljer att ge ut böcker, gamla hederliga pappersböcker!

Lågstadiebarnens favoriter Yumi&Tomu gästade oss vid en enormt välbesökt signering i samband med Stockholms bokhelg i slutet av maj. Ungefär 300 barn med familjer köade under en hel lördagseftermiddag för att få träffa idolerna och få en signerad bok. I spelmästarens händer är dessutom en ganska kul och interaktiv bok; ibland vänder sig Tomus bok-alter-ego direkt till läsaren, som han kallar för ”boksnoken,” och ber om hjälp att hitta någon viktig ledtråd ett antal sidor tillbaka. Gustaf Lords finurliga illustrationer gör också boken till en rolig läsupplevelse.

Även populära gänget IJustWantToBeCool har nyligen släppt första delen i Skurkskolan – Skurkarnas skurk som är en ny bokserie för mellanstadieåldern. Vad får man egentligen lära sig på en skurkskola och hur klarar sig skolan i en turnering mot superhjälteskolan? Vem är förresten en hjälte?

Speldesignern Sebasthian W Thörn har också debuterat med en spännande fantasyroman, Sången från Underjorden som fått stor uppmärksamhet. Den riktar sig till lite äldre läsare, ungdomar och vuxna, och utlovar äventyr i den mytomspunna underjordiska staden Agartha som bjuder på luftskepp och svindlande miljöer. Sebasthian har ett förflutet i populära youtubergruppen Monte Fjanton.

Korsbefruktningen mellan olika medietyper verkar vara här för att stanna. Vi har under senare år också sett hur barnen gillat att läsa böcker om tv-favoriten Sommarskuggan från Barnkanalens Sommarlov. Populära bokserien Handbok för Superhjältar har också gett upphov till alltifrån rollspel till pysselböcker med solospel. Böckerna om Monsteragenten Nelly Rapp har precis dykt upp i form av ett spännande brädspel och även ett rollspel väntas i höst för alla kluriga barnagenter som vill kasta sig in i böckernas värld!

En fortsatt glad bok- och spelsommar önskar Sofia!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev