Viskornas dal – Väktarinnan

Publicerad: Torsdag, 3 september 2020, Skribent: Sofia

Viskornas dal är en ny svensk fantasyserie som utspelar sig i Tornedalen. Hit flyttar tonåriga Iza med sin tvillingbror Enok, mamma och pappa från ett stressigt liv i Stockholms innerstad. Pappa fick en hjärtinfarkt och därför beger de sig till lugnet i den minimala byn Kaulinpää där de bor i mormors gamla sommarstuga och planerar byggandet av ett större hus på tomten. Men platsen de valt för det nya huset visar sig vara förbjuden och sägs tillhöra de mystiska viskorna som kan bli vredgade och hämnas på de människor som gör intrång på deras mark.

 Iza trodde det värsta med flytten skulle vara hur långtråkigt hon skulle ha det utan kompisar och att det skulle bli jobbigt att komma in i en ny klass. Hon hade inte kunnat föreställa sig allt som skulle hända. Inte att hennes låtsaskompis Virva från sommarlovet när hon var liten skulle visa sig vara verklig och allt annat än mänsklig. Inte att mormors Tornedalska skrönor skulle innehålla hemlig  kunskap om ett uråldrigt förbund mellan människor och väsen som ingen längre tror på. Och absolut inte att flytten skulle medföra så stor fara och så stora slitningar mellan hennes familj och henne själv. Varför är det så svårt att få vuxna att lyssna när man har någonting jätteviktigt att berätta?

Första delen i den här blivande trilogin, Väktarinnan, är oerhört spännande läsning för ungdomar och läshungriga barn från tioårsåldern och uppåt. Den håller ett högt tempo och innehåller en intressant mytologi grundad i Tornedalsk folktro. Vardagen, människorna och miljöerna känns genuint trovärdiga, kanske för att författaren själv är från Övertorneå. Jag längtar redan efter nästa del då jag får fortsätta hänga med Iza och hennes familj och veta mer om vad som kommer att hända i Viskornas dal.


Kommentarer

Nyhetsbrev