Vid Vansinnets berg

Publicerad: Fredag, 13 november 2020, Skribent: Gunilla Jonsson

H P Lovecrafts Vid Vansinnets berg kunde läsas för första gången 1936, när den gick som följetong i Astounding Stories. Historien om en expedition till Antarktis med forskare från Miscatonic University berättas av professor Dyer, som tillsammans med studenten Danforth försöker ta reda på vad som har hänt några försvunna kollegor. Säkert inspirerades Lovecraft av kapplöpningen mot Sydpolen 1911, som kostade polarforskaren Robert Scott och hans kollegor livet. Men Vid Vansinnets berg rymmer uråldriga ruiner och märkliga varelser som gör den södra kontinenten till ett främmande, nästan utomjordiskt landskap.

Det fångar fransmannen François Baranger på ett isande sätt i den illustrerade utgåvan av berättelsen vars första del nu finns på svenska. Baranger har tidigare illustrerat Lovecrafts mest kända text, Cthulhu vaknar.

Lovecrafts berättelser passar, kanske lite oväntat med tanke på hans adjektivförtjusning, bra som högläsning och radioteater. Det har lilla förlaget H P Lovecraft Historical Society tagit fasta på i sina ”radiobearbetningar” av novellerna. At the Mountains of Madness rekommenderas för den som hellre lyssnar. Mycket stämningsfull!

Baranger är inte den första som lockats att illustrera historien. Gou Tanabes tecknade serie i två delar (för tillfället tyvärr slutsåld) fångar också skräcken hos kölden, vidderna och det okända på ett bra sätt.


Kommentarer

Nyhetsbrev