Twilight och Hunger Games

Publicerad: Onsdag, 13 maj 2020, Skribent: Linda

The Hunger Games och twilight var två av det tidiga tvåtusentalets mest tongivande YA-böcker. Båda fick flera uppföljare, och båda filmatiserades med enormt stor framgång. Huvudpersonerna, Katniss Everdeen och Bella Swan, var båda relaterbara unga hjältinnor i extraordinära situationer, men där slutade också jämförelserna.

Bella mötte som bekant vampyren Edward, och ljuv musik uppstod. Katniss tog plats i Hungerspelen, och kämpade för sin överlevnad. Nu mer än tio år senare kommer det helt nya böcker som ger nya, och den här gången manliga, perspektiv på berättelsen. I Midnight Sun får vi berättelsen från Twilight ur Edwards vampyrperspektiv. Delar av den oredigerade boken läckte online för flera år sedan men nu kommer den "på riktigt" i augusti. För många har Edward varit favoriten och som en klassisk litteraturhunk ska det bli spännande att få en inblick i hans känslor inför den stormande romansen med Bella.

I Balladen om sångfåglar och ormar får vi möta den diktatoriske presidenten som Katniss stod upp emot, Coriolanus Snow, som en ung man. Den tar sin början på morgonen inför den tionde "Slåttern". Ceremonin där regimen väljer ut vilka två ungdomar från varje distrikt som ska delta, och med all sannolikhet slaktas, i Hungerspelen. Regimen påstår att Hungerspelen hålls för att bygga upp en stark, trygg och lydande nation. Men är det verkligen det samhället som folket vill leva i, och till vilket pris? Denna ödesmättade morgon får vi följa 18-årige Coriolanus Snow, och det kommer att dröja länge innan han blir den fruktade diktator som vi lärt känna honom som i de tidigare böckerna. Kanske får vi till och med lära känna honom som en hjälte?

Balladen om sångfåglar och ormar kommer redan nästa vecka!
 


Kommentarer

Nyhetsbrev