Tre brädspel inspirerade av klassisk skräckfilm

Publicerad: Onsdag, 20 januari 2021, Skribent: Johannes

Tre brädspel inspirerade av klassisk skräckfilm

Skribent: Johannes

Mer skräck till folket! Även om vintern snart går emot sitt slut och dagarna sakta blir allt ljusare så är vi många där ute som helts vill dra för gardinerna och leva oss in i ett skräckfyllt brädspel eller en tidlös skräckfilm. Eller varför inte kombinera dessa? Idag tittar vi nämligen närmare på tre brädspel som alla är inspirerade av varsin klassisk skräckfilm eller skräckfilmsserie.

Först ut har vi det nyinkomna spelet Zombicide Night of Living Dead (). Detta är ett fristående spel i den mycket uppskattade spelserien Zombicide. Night of Living Dead, är precis som du misstänker, baserat på George A. Romeros klassiska skräckfilm Night of the Living Dead som kom 1968. När denna film gick upp på biografer runt om i välden sägs det att skräckfilmsindustrin förändrades för alltid. Att företaget CMON Limited nu valt att använda denna berömda skräckfilm som inspiration till detta spel är, enligt mig, mer eller mindre ett genidrag. Men och andra sidan har jag längtat efter att få sätta tänderna i detta spel ända sedan det gick ut information att det skulle släppas.

I detta nervkittlande skräckspel får du och dina medspelare ta er an rollerna som de överlevande från denna filmklassiker. Ni måste nu arbeta tillsammans för att genomföra olika uppgifter, samtidigt som otaliga hot kommer allt närmare det hus ni befinner er i. För de döda är inte längre döda, åtminstone inte helt. De har vaknat upp från sin eviga sömn och de är hungriga. Hungriga efter människokött. Frågan är om ni kommer kunna samarbeta tillräckligt bra för att ta er levande ut ur huset eller om ni kommer möta ett fruktansvärt öde? Zombicide Night of Living Dead är det perfekta samarbetsspel för alla skräck och zombie-älskare där ute. Självklart går det inte att få med exakt alla element från filmen när du förvandlar det till brädspel, men spelutvecklarna har verkligen gjort sitt bästa för att få med så många detaljer som möjligt. Boxen kommer fullastad med massor av välgjorda miniatyrer och ett snyggt designat spelbräde. Spelet är gjort för 1–6 spelare, har en speltid på ca. 60 minuter och rekommenderas från 14 år.

Vårt andra tips är Friday the 13th: Horror at Camp Crystal Lake. De är nog många där ute som, precis som jag, drömt återkommande mardrömmar om att Jason Voorhees ska komma in i mitt sovrum med en stor machete i handen. Lyckligtvis har jag alltid vaknat innan han tagit sig hela vägen in i rummet, men med detta spel tar han sig i alla fall hela vägen ut på vardagsrumsbordet.

I brädspelet Friday the 13th: Horror at Camp Crystal Lake har spelskaparna Sean Fletcher och Delaney Mamer hämtat tydlig inspiration från skräckfilmserie Friday the 13th. Detta brädspel kan nog bäst beskrivas som ett ångestdrivet och turbaserat spel där spelarna tar sig an rollerna som olika klichéer som kan tänkas finnas på ett läger i en skräckfilm. Du kan välja mellan karaktärer som exempelvis ”nörden”, ”divan” och ”den snygga killen”. Målet är att överleva fem nätter på Camp Crystal Lake, samtidigt som du jagas och terroriseras av en blodtörstig Jason. Under varje spelrunda kan du genomföra olika aktioner som att exempelvis söka efter förnödenheter som kan hjälpa dig att hålla dig vid liv. Detta gör du genom att i dra brickor ur en påse. Men var försiktig, självaste Jason kan gömma sig mellan förnödenheterna. Glöm inte att oddsen att återvända säkert hem från lägret blir allt mindre för varje runda. Om du älskar turbaserade spel där handlingen kan vända från en omgång till den andra och om du är ett fan av filmerna så är detta helt klart ett brädspel du måste ha i din bokhylla. Spelet är gjort för 3–6 spelare och har en speltid på ca. 60 minuter. Spelet rekommenderas från 17 år på grund av att nästintill samtliga komponenter i lådan har ”blodstänk” på sig. Jag upplever att spelmekaniken fungerar för spelare i något yngre ålder, kanske från runt 14 år, men detta en personlig åsikt. Regler och spel på engelska.

Frågan är om det går att prata om skräck, och framförallt klassisk skräckfilm, utan att nämna Jaws? Med dagens mått mätt skulle kanske Steven Spielbergs tidlösa film bäst beskrivas som en nervkittlande thriller med en mekanisk haj, men en sak är säker. Det finns nog fortfarande många där ute som än idag får kalla kårar när de hör de två toner som bildar den klassiska skräckmelodin som spelas strax innan hajen går till attack. Jag är ett levenade bevis för detta. I strategispelet Jaws - The Board Game får du uppleva den klassiska filmen i ett underhållande brädspelsformat.

Detta brädspel har en härlig koppling till filmen. Till och med lådan som spelet kommer i har det mytomspunna omslaget tryck på framsidan vilket får det att kittla i magen. En spelomgång är uppdelad i två delar som går under namnet Akt 1 och Akt 2. Varje akt har ett separat spelbräde (som är tryckta på vardera sida av spelbrädet). Detta gör att du efter halva spelet måste vända på brädet och bygga upp för att spela del två. Personligen gillar jag detta upplägg.

Akt 1 äger rum på Amity Island. Hajen, som spelas utav en av spelarena runt bordet, rör sig i hemlighet genom det lugna vattnet som omger ön. Blixtsnabbt attackerar hen de simmande och ovetande turisterna som kommer i hens väg. Målet är att ta så många munsbitar som möjligt och samtidigt undvika att bli fångad. Under tiden försöker resterande spelare att hitta hajen, stoppa dess framfart och skona de ovetande turisterna. I spelets andra akt flyttas striden till båten The Orca. Karaktärerna Brody, Hooper och Quint (som är de tre karaktärer som de som inte spelar Hajen kan välja emellan) är väl beväpnade, men de vet inte var eller när den vita faran kommer att slå till här nästa!

Jaws - The Board Game är ett underhållande strategispel gjort för 2–4 spelare. Spelet har en vacker design och det känns som att spelutvecklarna har lagt mycket tid på att få med flera klassiska elementen från filmen. Speltiden är ca. 60 minuter. Rekommenderas från 12 år. Spel och regler på engelska. 


Kommentarer

Nyhetsbrev