Träffa Nnedi Okorafor

Publicerad: Tisdag, 6 september 2022

En av gästerna vid årets bokmässa i Göteborg i slutet av månaden är Nnedi Okorafor, och naturligtvis passar vi på att samtidigt bjuda in henne för att signera. Här kan du träffa henne:

Stockholm (butik): Torsdag 22/9 17.00-18.00
Bokmässan (tillsammans med Lauren Beukes): Fredag 23/9 15.30-16.30
Göteborg (butik): Lördag 24/9 13.00-13.45
Bokmässan (själv): Lördag 24/9 17.00-18.00

Vem är då Nnedi Okorafor? Hon växte upp i Chicago med nigerianska föräldrar och skriver science fiction och fantasy som oftast anknyter till ett framtida eller fantastiskt Afrika. Hennes berättelser är inte enbart fokuserade på Nigeria eller ens Västafrika, utan rör sig över hela kontinenten. Genombrottsromanen Who Fears Death utspelar sig i ett postapokalyptiskt Sudan.

Med tecknade serier och romaner för båda barn, ungdomar och vuxna är Okorafor en författare som passar de flesta. En tonåring som börjar med fantasyserien Akata kan fortsätta med rymdäventyret Binti och till slut landa i den synnerligen vuxna och otäcka romanen Who Fears Death. Hon finns dessutom utgiven på svenska, något vi inte är bortskämda med.

Okorafors mest kända böcker:

NOOR
Okorafors senaste SF-roman handlar om en ”cyborg”, eller kanske snarare en kvinna som betraktar sig som en cyborg. Anwuli Okwudilis kropp består efter en bilolycka av lika mycket biotekniska implantat som medfödd vävnad. Omgivningen i Nigeria, där hon bor, är inte särskilt förstående och många ser implantaten som ”djävulens verk”. Men AO, som hon kallar sig, stretar på och lever sitt liv. Tills en omstörtande händelse plötsligt förändrar allt.  

WHO FEARS DEATH
I ett postapokalyptiskt Afrika blir en kvinna våldtagen och lämnad att dö i öknen. Kvinnan överlever och föder en dotter som får namnet Onysesonwu, Vem fruktar döden, och det dröjer inte länge förrän flickan visar sig ha oanade krafter. Onysesonwu är en magiker vars öde är sammanflätat med hennes folk, de förtryckta Okeke. Men för att uppfylla sitt kall måste hon dö. Boken finns på svenska under titeln Vem fruktar döden.

THE BOOK OF PHOENIX
The Book of Phoenix utspelar sig före händelserna i Who Fears Death. Phoenix är ett genetiskt experiment, född och uppfostrad i New Yorks Tower 7. Hon är "accelererad", fullt utvecklad trots att hon bara är två år gammal. Hon har övermänskliga krafter, men vet just ingenting om livet och världen. En kväll blir Saeed, som Phoenix är förälskad i, vittne till något fruktansvärt. Efter det begår han självmord. Ledningen för Tower 7 vill inte säga något om händelsen, och Phoneix förstår för första gången att hon bor i ett fängelse. Hon bestämmer sig för att fly.

BINTI
En science fiction-serie i tre delar som också finns på svenska. Binti är den första från Himbafolket som skrivs in på Oomza University. Himba är nomader från Namibia, och har ingen stark studietradition. Binti måste offra mycket i banden till familj och släkt när hon reser ut i rymden för att studera. Dessutom hamnar hon, innan hon ens kommit till universitetet, mitt i en interstellär konflikt mot de främmande 'meduse' som omtalas i skräckhistorier. Läs en längre presentation här.

AKATA
Fantasyserie om en albinotjej med nigerianskt ursprung som växer upp i USA. När familjen flyttar till Nigeria ställs Sunnys liv på ända, men samtidigt öppnar sig en ny och magisk verklighet för henne.

LAGOON
Välkommen till Lagos, en stad där det aldrig är långt till havet. Marinbiologen Adaora, rapparen Anthony och soldaten Agu vandrar på Bar Beach i Lagos, Nigerias största stad. Då dimper något ner i havet och en väldig våg slår upp mot stranden. Trion överlever mirakulöst och möter Ayodele, en besökare från bortom stjärnorna. Nu måste de försöka rädda Lagos, och jorden, från undergången. Läs en längre presentation här.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev