Tips på afroamerikansk litteratur

Publicerad: Fredag, 5 juni 2020, Skribent: Linda

Vi har gjort en liten lista på några av våra favoriter bland våra afroamerikanska författare.

Tochi Onyebuchi's Riot Baby är en familjeberättelse och dystopi, som tar avstamp i det svarta Amerikas berättelse. Ella är synsk och när hennes bror fängslas, får hon chans att rädda honom - men det kan förstöra hela staden. Vi hittar Onyebuchi även på fantasyhyllan , med serien Beasts Made of Night, inspirerade av nigerianska folksagor. Taj är en aki, en slav och offer för de magiker som slåss mot syndamonster - varje gång han deltar i en strid, drabbas han av den besegrade synden.

"Filter House" är en prisvinnande novellsamling av uppmärksammade författaren, kolumnisten och aktivisten Nisi Shawl, som även varit redaktör för antologin "New Suns: Original Speculative Fiction by People of Color" . Magiskt språk och hisnande tankar förbinder i de fjorton berättelserna i Filter House.
New Sun's innehåller noveller av bl.a Rebecca Roanhorse, Jaymee Goh, Kathleen Alcala och Anil Menon

Färska antologin "A Phoenix First Must Burn" innehåller 16 noveller fokuserade på svarta tonårstjejer. Fylld med magi, futurism och omstöpande av berättelser innehåller samlingen allt från romans till motståndsnarrativ. I samlingen finns bl.a. berättelser av Somaiya Daud, Karen Strong, Elizabeth Acevedo, Amerie och Charlotte Nicole Davis.

Sisten ut i dagens tipstema #afroamerikanskaförfattare är Nnedi Okorafors science fiction! Duologin "Who fears Death" och "The Book of Phoenix" är starka berättelser som sjuder av ilska och omsätter den till gripande SF. Who fears death  handlar om en postapokalyptisk värld, en ung kvinnas uppväxt och omskärelse. The Book of Phoenix  visar hur världen blev sådan - X-Men influerat, snabbt tempo och teman kring kroppsförtryck av svarta kvinnor. De går att läsas fristående.
Hennes uppmärksammade serie Binti, finns nu samlad i omnibus! En härlig res-och-upptäck universum och dig själv berättelse om en flicka från det nomadiska Himbafolket, och hennes möten med utomjordingar, fördomar och interstellära konflikter.


Kommentarer

Nyhetsbrev