Tips från personalen!

Publicerad: Onsdag, 16 september 2020, Skribent: Linda

Under förra veckan kunde man på Instagram ta del av vår personals läs- och speltips från sommaren. Detta blev så pass uppskattat att våra följare själva hörde av sig till oss med sina bästa lästips från sommaren som varit, och dem finner du på våra instagramkonton idag onsdag! Du kan även följa taggen #sfboksommarläs för att finna samtliga inlägg.

För dig som ännu inte läst personalens tips från sommaren så kan du besöka respektive butiks Instagram-konto @sfbok / @sfbok.cafesirius / @sfbokmalmo Nedan finner du även åtta av våra kollegors rekommendationer.

Welcome to... - Simon (Stockholmsbutiken)
Welcome To... har kommit till min undsättning under ett flertal tillfällen i sommar. Då vännerna försökt dra fram en sliten kortlek för en runda vändtia har jag med stor framgång kontrat med detta underbara spel. Detta stadsplanerade, poolbyggande och husnumrerande pusselspel är en så kallad "roll & write", fast med lite mer kött på benen än sin mer välkända genre-kompis Yatzy. Perfekt för kaffestunden eller AWn! spelidén är att du är en statsutvecklare på 50-talet, och med de olika korten ska bygga bästa möjliga stad. Det är ett väldigt flexibelt spel som funkar för allt från ett till ett hundra spelare, och tar ca en halvtimme.

Wilder Girls - Farzi (Stockholmsbutiken)
Wilder Girls handlar om flickskolan Raxter som är belägen på en ö men har satts i karantän pga. något som de på skolan kallar för The Tox. Helt plötsligt börjar elever och lärare dö och de som inte dör på en gång får olika symptom på och inuti kroppen. Jag fastnade för boken på en gång och pulsen gick upp flera gånger! Vi får följa Hetty, Byatt och Reese och deras liv på skolan medan de försöker hålla sig själva och varandra vid liv pga. The Tox och bland farorna runt om på ön, i skogen och väntan på räddningen därifrån. Boken rör sig lite i gränslandet mellan skräck och SF, men hos oss bor den på science fiction-hyllorna.

The Basic Law of Human Stupidity - Nina (Stockholmsbutiken)
The Basic Laws of Human Stupidity är en finurlig bok om de fem grundläggande "reglerna" kring mänsklig dumhet. Satiriskt och analytiskt om hur och varför det alltid kommer finnas "dumhet" i världen. Känns väldigt aktuell! Cipolla är forskare i ekonomi och boken började som en uppsats han skickade runt bland sina vänner i Italien på 70-talet. Sen har teorin spridits över världen. Jag fick möjlighet läsa ett förhandsex av denna fackbok, då den var tänkt att komma under sommaren, men blev uppskjuten till oktober. Boken går dock att förhandsboka redan nu!

John Dies at the End - Sigrid (Malmöbutiken)
Författaren Dave och hans kompis John (som dör i slutet) ger sig ut för att hjälpa en ung dam i nöd som blir trakasserad av sin förra partner. Dave var initialt tveksam till det hela, men då han inser att John försöker skaffa en dejt åt honom följer han med. Dock visar det sig att John snarare hade tänkt sig en dejt åt sig själv. Och sedan visar det sig att den unga damen i nöd plötsligt exploderat och blivit ett gäng ormar, varpå ingen av dem längre känner sig intresserade av en dejt. Den humoristiska stilen håller läsaren i handen genom frågan om vad som är verkligt, vad som inte är det, och var gränsen egentligen går.

Dead Blondes and Bad Mothers - Myra (Malmöbutiken)
Boken handlar om kvinnliga monster genom mytologi och popkultur och undersöker hur patriarkala normer är med till att skapa kvinnliga monster som vi ser i till exempel Exorcisten, Carrie, Dracula mm. Samtidigt vänder den på perspektivet och plötsligt tänker jag nu på till exempel den stora Tyrannosaurus från Jurassic Park som en feministisk hjälte! Riktigt kul och tänkvärd bok.

The Stars Are Legion – Liv (Göteborgsbutiken)
Detta är boken för dig som vill ha en rymdopera helt utan män, och för dig som önskar lite mer body horror i din sci-fi. Två kvinnor står i centrum för maktkampen om en flotta av sönderfallande, levande skeppsvärldar som färdas genom rymden, härjade av krig. Liv beskriver boken som "Junji Ito i rymden, but make it gay" och "kanske den konstigaste SF jag läst, ärligt talat helt unik och väldigt, väldigt bra". Hurleys roman bjuder på kärlek, svek, levande världsskepp och ett karaktärsgalleri fyllt av underbart mångfacetterade och älskvärda kvinnor.

An Absolutely Remarkable Thing – Glenn (Göteborgsbutiken)
En sen kväll när Youtubern och konststudenten April May går hem står det plötsligt en gigantisk staty av en japansk samuraikrigare i rustning mitt på trottoaren. Eller är det en robot, eller en utomjording? Ingen vet, men spekulationerna går höga och plötsligt är April och hennes vänner gäster på alla möjliga TV-shower. Väldigt kul och hipp roman som tar oss genom hur dagens sociala media reagerar på något extraordinärt. Detta är första delen Hank Greens sf-serie An Absolutely Remarkable Thing. Andra delen heter A Beautifully Foolish Endeavor.

Livet är en jävla fest -  Liv (Göteborgsbutiken)
Svart humor, knark och socialbidrag i en mycket skarp nutidsskildring av trasiga individer i dödsdömda relationer och tragiska levnadsförhållanden. Kom och häng med häxan Meg, katten Mogg och ugglan Uggla - det blir party!

 


Kommentarer

Nyhetsbrev