Tintin 90 år

Publicerad: Fredag, 11 januari 2019, Skribent: Petter

Igår fyllde en av vår tids mest älskade karaktärer 90! Tintin dök upp för första gången i januari 1929 i den belgiska tidningen Le Petit Vingtième. Seriestripparna skulle komma publiceras i ett antal olika tidningar fram till 1976 och har samlats totalt 24 album. Vi har fått följa Tintin till världens alla hörn och stifta bekantskap med otaliga minnesvärda karaktärer så som den excentriska Kapten Haddock, tankspridda Professor Kalkyl och trogna Milou för att bara nämna några.

Genom åren har Tintins äventyr adapterats till allt från långfilm, musikal och tv-spel. Idag är den mest kända kanske den animerade tv-serien från början av 90-talet som har sänts på SVT flera gånger om. De senaste som producerades var den animerade långfilm Steven Spielberg regisserade 2011. Filmen fick överlag ett positivt mottagande och det har länge pratats om en uppföljare, denna gång med Peter Jackson som regissör. När eller om den filmen faktiskt blir verklighet är dock fortfarande oklart.

I bokhandeln har vi massvis med Tintin-relaterade produkter. Så varför inte fira 90-åringen med att läsa om de klassiska albumen, kanske pryda hemmet med någon av de fina figurerna från Moulinsart eller unna dig en fräsig t-shirt?Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.