The Fall of Gondolin

Publicerad: Fredag, 26 juni 2020, Skribent: Linda

Nu har The Fall of Gondolin kommit ut i pocket! Boken har tillkommit genom en varsam redigering av en av Tolkiens Lost Tales, de berättelser Tolken skrev innan Sagan om Ringen kom till och som sedan lade grunden för Silmarillion. Boken har redigerats av Tolkiens son Christopher, som varit den som gått igenom alla text hans far lämnade efter sig och tidigare redigerat The Children of HurinBeren & Luthien, Silmarillion, The History of Middle Earth bland annat. Boken har illustrerats av en av de mest populära Tolken-konstnärerna Alan Lee, som också finns representerad i årets Tolkienkalender. The Fall of Gondolin berättar om en av alvernas mäktigaste städers uppgång och fall, och Tolkien läste den högt för Exeter College Essay Club redan 1920. 

Sagan om Ringen är en av världens bäst säljande böcker men den är bara toppen av Tolkiens isberg. Han beskrev en enorm världshistoria med skapelseberättelse, gudar, hela civilisationer och hittade på hela språk till sin värld. Som en stilbildande fader för den moderna fantasyns fader gjorde han sig först ett namn med The Hobbit redan 1937. Då hade han redan jobbat på sitt mastodontverk om Middle earth i många år: Trots de enorma succéerna med sina utgivna böcker förblev det mesta av arbetet kvar i form av antackningar och mer lösa manuskript i många år och det var först efter hans död på sjuttiotalet som de började sammanställas till mer läsbara format av hans son. The fall of Gondolin har kallats en av Tolkiens stora grundberättelser. 

Allting började i en militärbarack år 1917.

En 25-årig brittisk löjtnant, tillbaka från fyra hårda månader i Sommes smutsiga skyttegravar och fortfarande febrig, satte sig ned en dag för att skriva. Efter ett tag hade han författat en kort berättelse om en praktfull, vacker stad byggd i en dal, omgiven av bergskedjor och dold för världen och gudarna. Om hur ondskans krafter — orcher, drakar, och skräckinjagande balrogs med brinnande svärd och piskor—infiltrerar staden för att brutalt tvinga ned den och dess invånare på sina metaforiska knän.

Berättelsen unge Tolkien skrev under sin konvalescens var en tidig version av The Fall of Gondolin, den kanske allra första nedskrivna myten i det legendarium som med The HobbitThe Silmarillion och framförallt The Lord of the Rings, bara 50 år senare skulle ha omdefinierat en hel genre och lämnat en permanent stämpel efter sig i litteraturhistorien.

Det är därför passande att hans son nu, nästan 100 år efter Tolkien först skrev ned berättelsen om staden Gondolins fall, har sammanfattat dess olika versioner och utkast i ett försök att kartlägga hur myten förändrades och utvecklades under sin fars liv—hur den anpassades för att passa in i resten av mytologin han spenderat sitt liv med att bygga upp i takt med att den blev större och mer komplex.

Likt förra årets Beren and Luthien är The Fall of Gondolin alltså en litteraturstudie av ett viktigt och älskat verk inom Tolkiens legendarium där man får läsa fyra versioner av samma berättelse, lika till sin kärna, men drastiskt annorlunda i detaljerna. Christopher Tolkien tillför även mellan varje iteration intressanta tankar och kommentarer kring sin fars verk, vilket gör boken till en absolut fröjd att läsa om man är ett inbitet fan av allt allting som har med Midgård och Sagan om Ringen att göra.

Med uppemot 1,3 miljoner dödsoffer var slaget vid Somme vidrigt, smutsigt, och synnerligt dödligt—men om det finns någon ljusglimt bland röken och krutet och lukten av rost, så är det att en ung, 25-årig löjtnant lyckades ta allting han upplevde under slagets fyra månader och kanalisera det i The Fall of Gondolin, ett verk som skulle visa sig vara grunden till en av de allra mest älskade fantasyhistorier i människans historia.

 


Kommentarer

Nyhetsbrev