Spela Dungeons & Dragons!

Publicerad: Onsdag, 16 november 2022

Dungeons & Dragons, det första största och (enligt många bästa) rollspelet har gjort en enastående comeback. Mycket tack vare den fantastisk bra senaste utgåvan av spelet, men kanske ännu mer för att så många podcasts och youtube-shower lyfter upp spelet. Alla rollspelare vet att det passar fantastiskt bra för att skapa knasiga situationer som ger upphov till smarta oneliners. Det är, vare sig man använder miniatyrer eller inte, ett väldigt fysiskt spel där karaktärerna har en tendens att falla, flyga och transmogrifieras på hejdlösa sätt. Kul, helt enkelt!

Här har vi samlat det bästa vi har med anknytning till Dungeons & Dragons - regler, nyheter, kul tillbehör, julklappstips och merchandise.

Är du nybörjare och vill pröva på spelet? Vårt senaste tillskott på D&D-hyllan är en den nya STARTBOXEN. I boxen finns ett häfte med förenklade regler som gör att ni snabbt kommer igång, fem färdiga rollpersoner, sex tärningar och ett äventyr som låter er utforska den mystiska ön Stormwreck Isle och det gamla drakkriget som har format ön. Äventyret är ovanligt välgjort för att ingå i en startlåda och rekommenderas varmt!

Startboxen tar bara med rollpersonerna upp till tredje nivån. För att fortsätta vidare upp mot den episka tjugonde nivån behöver du tre regelböcker: PLAYER’S HANDBOOK, DUNGEON MASTER’S GUIDE och MONSTER MANUAL. De utgör grundstommen i spelet. Player’s Handbook är viktigast, faktiskt helt nödvändig. Där finns regler för att skapa rollpersonera, för strid och för att använda färdigheter. Näst viktigast är DM-guiden, som Dungeon Master’s Guide brukar kallas. Det är som namnet antyder spelledarens bok. Där finns tips på hur du skapar små eller stora äventyr och balanserar spelet så att äventyrarna slipper möta övermäktiga motståndare och bita i gräset. DM-guiden innehåller också en hel del regler, men inga som är helt nödvändiga för spelet. Sista boken är den minst nödvändiga, men samtidigt den roligaste. I Monster Manual hittar du alla varelser som äventyrarna möter och prövar sina krafter mot.

TASHA’S CAULDRON OF EVERYTHING ger ytterligare verktyg för att skapa en unik rollperson. Här utvecklas konceptet med underklasser och nya regler gör det möjligt att modifiera hur rasegenskaper och andra detaljer i rollfiguren ser ut. Dessutom innehåller boken massor av besvärjelser, fällor och annat smått och gott.

För spelledaren är en SPELLEDARSKÄRM bra att ha. Där finns tabeller som gör att spelet flyter snabbare och lättare. TÄRNINGAR behöver ni förstås också. I D&D används hela skalan av vanliga tärningstyper, från fyrasidiga upp till tjugosidiga. Inbitna spelare brukar samla på sig en ansenlig mängd tärningar med tiden.

Och sedan då? Själva äventyret? Där finns det två vägar att gå – antingen en maffig ”kampanj” med flera sammanlänkade äventyr eller kortare avslutade handlingar. En riktigt bra kampanj är CALL OF THE NETHERDEEP, som utspelar sig i Exandria, scen för rollspelsshowen Critical Role. Det är en massiv kampanj som tar rollpersonerna från tredje till tolfte nivån. De dras in i handlingen i Jigow, ett anspråkslöst fiskeläge vid kusten i norra Xhoras. Därifrån leds de ut i öknen och, som titeln antyder, vidare till det mystiska undervattensriket the Netherdeep. Önskas mer fakta om världen finns en kampanjbok om kontinenten Wildemount.

Är du ute efter kortare, mer fristående äventyr rekommenderas JOURNEYS THROUGH THE RADIANT CITADEL. Det är en samling med 13 äventyr för rollpersoner mellan nivå ett och fjorton. Den gemensamma nämnaren är titelns lysande citadell, en plats på det eteriska planet där portar leder ut mot många världar.

Vill ni spela klassik grottkrälar-fantasy med vindlande gångar i en labyrintisk underjord och fasansfulla monster ska ni pröva på WATERDEEP – DUNGEON OF THE MAD MAGE. Det är en kampanj som tar med rollpersonerna från femte till tjugonde nivån. I centrum står titelns galna magiker, Halaster Blackcloak, som håller till långt under storstaden Waterdeep i kampanjvärlden Forgotten Realms. I samma värld utspelar sig de två sammanlänkade äventyren HOARD OF THE DRAGON QUEEN och THE RISE OF TIAMAT. En närmare beskrivning av kampanjvärlden runt Waterdeep hittar du i SWORD COAST ADVENTURERS GUIDE.

Ta också en titt på sidan där vi samlar alla tärningar, sidan med alla miniatyrfigurer, med kul prylar och merchandise, samt Marcus pedagogiska guide för nybörjaren. Särskilt bra tycker vi förstås att våra egna tärningar är!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev