Dungeons & Dragons - nybörjarens guide

Publicerad: Fredag, 4 december 2020, Skribent: Marcus Clifford

Först, bäst och viktigast:
DUNGEONS & DRAGONS STARTER SET
Detta är den bästa startlådan för alla. Det finns mängder med DnD-böcker men ingen är så självklar som den numera klassiska startlådan som innehåller allt du behöver (förutom möjligen penna och suddgummi). Är du komplett nybörjare? Tvekar du det minsta på var man börjar med DnD? Då är detta lådan för dig. Ett oslagbart pris, färdiggjorda huvudpersoner, ett älskat äventyr och tydliga instruktioner gör att så länge du behärskar engelska så kan ni komma igång snabbt och lätt.

Ett starkt alternativ till startboxen:
DUNGEONS & DRAGONS ESSENTIALS KIT
En lite mer avancerad startlåda som går att kombinera med Starter Set eller som ett fristående alternativ. Äventyret i denna är mer öppet och något kortare men lämpar sig för att kombineras med Starter Set. Den stora fördelen med Essentials är att spelarna ges möjligheten att direkt från start skapa sina helt egna karaktärer. Det kräver lite mer av spelarna men kvalitén på innehållet är likahögt som i Starter-lådan.

Har du spelat Starter Set eller Essentials? Då är dessa böcker obligatoriska att gå vidare med:
DUNGEON MASTER'S GUIDE
PLAYER'S HANDBOOK
MONSTER MANUAL

Dessa tre böcker utgör kärnan i DnD. Har ni spelat rollspel förr eller vill gå vidare från start-lådan så är åtminstone DM's guide och Player's Handbook obligatoriska regelböcker för spelledare och spelare, med regler för världsbygge, karaktärs-skapande och konflikter. Monster Manual är inte lika nödvändig men däremot minst lika rolig då den är ett uppslagsverk med fantastiska varelser för spelarna att möta eller fly från. Alla tre finns i en suverän samlingsbox till bra pris: CORE RULEBOOK GIFTSET som dessutom innehåller en praktisk spelledarskärm.

Vad är då alla övriga produkter? Inget mer är obligatoriskt men genomgående håller de officiella DnD-produkterna hög kvalité och är varmt rekommenderade. En kort sammanfattning:
1. KORTLEKAR: Dessa beskriver trollformler, monster eller föremål. De är väldigt smidiga för den somexempelvis spelar magiker eller vill ha snabb tillgång till regler och bilder.
2. MINIATYRER: För att beskriva personer, platser och strider kan man förstås klara sig med papper och penna men vem kan motstå charmen av att introducera miniatyrer?
3. ÄVENTYRSBÖCKER: Vid det här laget finns det en uppsjö av äventyr och kampanjer att välja på för spelare. Allt från kortare scenarion till episka berättelser i flera volymer så som HOARD OF THE DRAGON QUEEN och uppföljaren THE RISE OF TIAMAT som utlovar många kvällar med spänning.
4. REGELTILLBEHÖR: När ni väl provat era vingar (bokstavliga eller bildliga) i DnD och vill utveckla nya och annorlunda karaktärer, pröva andra sätt att spela eller utveckla egna pussel och mysterium att lösa så kan exempelvis TASHAS CAULDRON OF EVERYTHING eller XANATHAR'S GUIDE TO EVERYTHING ge er nya möjligheter.

Detta är förstås bara en kort överblick. För en grundlig genomgång av vad just du behöver – tveka inte att fråga vår personal!


Kommentarer

Nyhetsbrev