#shelfie

Publicerad: Torsdag, 9 maj 2019, Skribent: Petter

Att älska böcker är lite av en självklarhet för oss här på bokhandeln. Det är dock något som har en tendens att även innebära en kärlek till att samla på böcker. Vilket i sin tur leder en till den ständiga frågan om förvaring. Hur i hela friden ska allt få plats? Och framförallt: I vilken ordning ska allt stå?  Det känns som att hyllordning är något som endast begränsas av ens egen kreativitet. Tankarna förs snabbt till Nick Hornbys High Fidelity där huvudkaraktären bestämmer sig för att sortera sina skivor kronologiskt efter sitt eget liv. En smått svindlande tanke.

Som stor förespråkare att det fysiska mediet är problematiken kring hyllordning något jag personligen ställs inför dagligen. I mina hyllor ska böcker, film, tv-spel och vinyler på något sätt tillsammans hitta ett sätt att samsas på samma yta. Att dela upp efter format har alltid känts som ett naturligt första steg, både av praktiska och estetiska skäl. Hur det sett ut efter det har varierat lite genom åren. Saker har stått tillsammans utifrån förlag, bokstavsordning efter titel, eller bokstavsordning efter författare. För tillfället råder en rätt lös ordning: favoriterna går först. En högst personlig lösning, som gör det svårt för alla andra än mig själv att hitta det en söker. En vän till mig sorterar efter bokryggens färg. En vacker lösning som jag ställde mig skeptisk till först, hur kan Sagan om ringen och Sagan om de två tornen INTE stå bredvid varandra?! Efter att den initiala chocken lagt sig insåg jag dock fort hur det gav en känsla av harmoni och hur fantastiskt fint det blev rent estetiskt. Idag är den en av de finaste hyllor jag sett(den finns att beskåda här till höger).

Hur gör ni själva? Men anledning av vår kampanj Böcker om böcker(som ni kan läsa mer om i Gabriellas text här) har vi just nu tävlingar på Instagram i samtliga butiker. Allt du behöver göra är att ta en bild av din bokhylla och tagga oss! För er som kan hämta ert pris i Stockholm eller ta emot det på en svensk adress taggar ni @sfbok, för er som kan hämta i Göteborg taggar ni @sfbok.cafesirius och för Malmö är det @sfbokmalmo som gäller!

 


Kommentarer

Nyhetsbrev