Böcker om böcker

Publicerad: Måndag, 6 maj 2019, Skribent: Gabriella

Att läsa är mer än att bara konsumera media. Det ger ro i själen och låter oss resa till fantastiska platser. Vissa av de mest minnesvärda är de världar som är fyllda med ännu fler böcker: Magiska bibliotek, mystiska bokhandlar och stora samlingar med försvunnet vetande. Eftersom vi älskar böcker, har vi samlat ihop några av våra favoriter till en kampanj på ämnet böcker om böcker.

Den gode Terry Pratchett skrev: A good bookshop is just a genteel Black Hole that knows how to read, och lite så är det att jobba med litteratur – när du väl fastnat i böckernas gravitationsfält, varken kan eller vill du lämna deras närhet.Violet från Crime and Poetry blir (något motvilligt) anställd i mormors butik, Charming Books, där de perfekta lästipsen själva flyger ner ur hyllan. Väldigt mysigt, tills kära mormor blir misstänkt för mord!

Ibland kan romanfigurer inte bara med tanken dyka in i sin läsning, utan bokstavligen vandra mellan sidornas världar. Bastians trista skolvärld och underlandet Fantasien vävs ihop i klassikern Den oändliga historien. I Bläckhjärta kan Maggie och hennes pappa Mo läsa ut saker och personer ur böckerna till verkligheten. Men de kan inte styra vad, och för varje ting ur boken som kommer ut, dras något eller någon ur deras värld in i berättelsen. Lite mer kontroll har Amy Lennox i The Book Jumper, som lär sig bokhoppa i sin mormors bibliotek. Men någon annan är också ute efter bokvärldens skatter, och nu måste hon jaga tjuven, innan hon själv blir ett byte.

The library will endure; it is the universe, skrev Jorge Luis Borges. Precis så verkar det vara i The Library at Mount Char, som kanske är Gud Faders eget bibliotek, där hans adopterade barn strängt lärs upp att ta hand om hyllorna. Men vad ska de göra, om Fadern en dag försvinner och bibliotekets hemligheter ligger oskyddade? I Ink and Bone kommer vi i stället till Det Stora Biblioteket, som kontrollerar världens informationsflöde och omedelbart ger dig all läsning du vill ha – så länge du inte försöker läsa fel saker, såklart. The Invisible Library är en heist-fantasy, där det stora bibliotekets boksökare reser mellan verkligheter för att lägga beslag på ny fiktion.

Förbjuden läsning är också temat i The Reader, där all form av läsning förtrycks. Men när unga Sefis familj tas ifrån henne, tar hon med sig ett märkligt fyrkantigt föremål och slår följe med en främling för att riskera allt och lära sig sanningen. Klassikern Fahrenheit 451 handlar också om kontroll: av ordet och därmed tanken, och kan ordet inte kontrolleras måste det förintas. Men som Mikhail Bulgakov, utsatt för det sovjetiska förtrycket, ändå kunde skriva: Manuscripts don't burn. Idéerna finns kvar.

Tack och lov har vi här och nu möjligheten att få samla på oss precis hur många böcker vi vill, något som kan föra med sig sina egna problem. De illustreras i charmiga Book Love och i I’d Rather Be Reading får vi ta del av bokbloggaren Anna Bogels livsvisdomar. Tom Gaulds oefterhärmliga humor handlar ofta om litteratur, som i Baking with Kafka, eller vykortssamlingen The Snooty Bookshop (185253).

Känner du för att klappa dina bokhyllor lite extra nu? Kika då in på våra Instagramkonton i morgon tisdag, då vi släpper en tävling på ämnet. Vi finns på @sfbok / Stockholm, @sfbokmalmo /Malmö och @sfbok.cafesirius / Göteborg!

 


Kommentarer

Nyhetsbrev