Samarbetsspel

Publicerad: Måndag, 7 december 2020, Skribent: Johannes

Vintertider är speltider! Våra följare har frågat efter tips på samarbetsspel och nu har Johannes satt ihop en lista på sina fem bästa sammarbetsspel. Men läs texterna noga, vissa av dessa spel kommer med en samarbetstwist som gör att dina medspelare kanske inte har samma avsikter eller mål som dig.

CHRONICLES OF CRIME - 1400 STAND ALONE
Har du spelat det populära detektivspelet Chronicles of Crime? Har du väntat på en uppföljare? Då kan vi meddela att väntan äntligen är över. Häromdagen fick vi nämligen in Chronicles of Crime – 1400 till våra butiker. Detta är en helt ny och fristående uppföljare till Chronicles of Crime. Spelet använder den välgjorda mekaniken från det uppskattade detektivspelet, det vill säga att du kompilerar spelplanen med hjälp av en digital applikation på din telefon eller surfplatta. Men Chronicles of Crime – 1400 går inte ut på att jaga tjuvar i nutid, utan denna gång är det en tidsresa som du tillsammans med dina medspelare ger dig ut på, under vilken ni måste knäcka gåtor som sträcker sig över flera millennier.
Detta är ett samarbetsspel för 1–4 spelare och speltiden är ca. 60–90 min/scenario. Denna fristående uppföljare är den första titeln i en planerade spelserie som går under namnet "The Millennium Series”. Enligt den senaste uppgifterna kommer samtliga spel i serien använda samma spelmekanik och går allt enligt planerna kommer vi se ytterligare två fristående spel i denna serie under de närmaste åren. Rekommenderas från 14 år. Regler på engelska.

MYSTERIUM (SKANDINAVISK UTGÅVA)
Det är svårt att prata om samarbetsspel utan att nämna Mysterium. Spelet har länge varit uppskattat både som samarbetsspel och familjespel. En perfekt julklapp till den som älskar att knäcka luriga gåtor tillsammans med vänner eller familj. Alla spelare har samma mål; att klargöra de mystiska omständigheterna kring en osalig andes död och leda den till evig frid. En spelare tar  rollen som spöke och de andra agerar medium. Sedan kan spelet börja! Det hela utspelar sig i Skottland på 1920-talet. Astrologen MacDowell har insett att han har ett spöke i sitt hus, och bjuder in en grupp medier för att kontakta spöket i en seans. Spöket sållar med mediernas hjälp fram vilka som kan ha orsakat hans död, och kort som representerar misstänkta, mordplatser och mordvapen läggs upp på bordet. Varje runda ger sedan spöket ett eller flera visionskort till medierna, tills alla har full hand. Med hjälp av visionerna ska medierna lista ut vem som är mördaren. Detta är ett underhållande samarbetsspel för 2–7 spelare. Speltiden är ca. 40 minuter och i denna skandinaviska utgåva finner du regler på svenska, danska, norska och finska. Rekommenderas från 8 år.
En variant av spelet med lite enklare regler är rykande färska MYSTERIUM PARK. som har nöjesparkstema.

ROBINSON CRUSOE - ADVENTURES ON CURSED ISLAND
Om du söker efter populära samarbetsspel på nätet så är chansen ganska stor att Robinson Crusoe dyker upp. Spelet är framtaget av den duktiga spelutvecklaren Ignacy Trzewiczek som även varit med och skapat speltitlar som det uppskattade Detective: A Modern Crime Board Game. Detta är den fjärde utgåvan av Robinson Crusoe, och  till omfånget ett väldigt stort spel. Spelboxen må ha samma storlek som många andra speltitlar, men innanför locket finner du ett hundratal komponenter. Låt dock inte detta avskräcka dig. Alla delar har ett tydligt syfte och kommer hjälpa till att öka din spelupplevelse.
Som titeln antyder blir du och dina medspelare strandade på en öde ö. Du tar rollen av en av fyra karaktärer från en fartygsbesättning (kock, snickare, utforskare eller soldat) och möter rafflande äventyr på denna mystiska ö. Tillsammans med dina medspelare måste du formulera en plan och omsätta den i praktiken. Ni måste bygga skydd, tillverka vapen för jakt, söka efter skatter och upptäcka mysterier. Ge er ut på ett äventyr som ni sent kommer glömma! Spelet är gjort för 1–4 spelare och rekommenderas från 14 år. Speltiden är ca. 90–180 minuter och regler på engelska. Spelet har även en välgjord expansion som heter Robinson Crusoe - Treasure Chest. Den innehåller nya karaktärer och kort som förändrar spelets händelser.

DEAD OF WINTER: A CROSSROADS GAME
Om du söker ett mörkt, kallt och psykologiskt samarbetsspel så rekommenderar vi Dead of Winter: A Crossroads Game, ett samarbetsspel med en tydlig twist. För det kan hända att dina ”medspelare” inte har samma mål som dig. Spelet är framtaget av Plaid Hat Games och släpptes första gången 2014. Titeln mottog väldigt god kritik redan när det kom ut på marknaden och under publiceringsåret tog spelet hem bland annat priserna som ”bästa samarbetsspel” och ”bästa tematiserade spel” under Board Game Quest Awards (Board Game Geeks egen prisutdelning).
Dead of Winter: A Crossroads Game må ha några år på nacken, men spelmekaniken bjuder på en härlig blandning av individuella- och lagmässiga utmaningar. Målen är överlevnad och samarbete, men vissa spelare kanske har andra saker i tankarna. Spelet kan bäst beskrivas som ett meta-kooperativt överlevnadsspel med psykologitema. Med detta menar vi att spelarna måste arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål (att ta hem spelet), men för att varje individuell spelare ska nå det gemensamma målet måste hen även genomföra ett hemligt och personligt uppdrag. Detta hemliga uppdrag kan exempelvis vara ett psykologiskt beteende, en farlig besatthet som riskerar huvuduppdraget eller en vilja hämnas på alla i kolonin. Vissa spelomgångar kan sluta med att alla spelare vinner, andra där vissa vinner och andra förlorar eller där alla spelare förlorar. Dead of Winter bjuder på frekventa, svåra, tematiska och vilda val som ofta ställer saker på sin spets. Verka för att nå gruppens mål, men se till att inte bli överkörd av en gaphals som enbart bevakar sina egna intressen. Den konstanta frågan är: Ska du göra det som är bäst för kolonin eller det som är bäst för dig själv?
Dead of Winter: A Crossroads Game är gjort för 2–5 spelare och har en speltid på ca. 60–120 minuter. Regler på engelska. Om du redan spelat detta så rekommenderar vi att du kollar in den fristående expansionen Dead of Winter - The Long Night.

THE GRIZZLED
The Grizzled är på många sätt ett gravallvarligt samarbetsspel. Spelet handlar om att du och dina kamrater är fast i skyttegravskriget på västfronten under första världskriget. Tillsammans ska ni klara er från fiendekulor, det egna artilleriet som skjuter snett och samtidigt försöka hindra dig sig själv och de andra från att bli galna. Historierna i spelserien är baseras på spelmakarens farfars memoarer. Spelet är trots sitt känsliga tema väldigt underhållande på grund av sin fina känsla för kamratskap och galghumorn. Spelet finns i två olika utgåvor, The Grizzled och The Grizzled - Armistice Edition.
The Grizzled är den första titeln i spelserien och spelet släpptes första gången 2016. Denna utgåva har speltid på ca. 30 minuter och passar för 2-5 spelare. I detta kortbaserade samarbetsspel måste ni samarbeta för att samtliga ”soldater” ska överleva spelomgången. Under varje runda väljer den nuvarande lagledaren hur många kort varje spelare ska drar ur högen framför er. Varje kort representerar antingen ett hot mot laget (som murbruk och väderförhållanden) eller negativa och individuella personlighetsdrag. Tillsammans vinner ni spelet om ni lyckas tömma draghögen såväl som era spelhänder innan tiden går ut. Men kom igår att ni får inte misslyckas för många gånger. Så planera och arbeta tillsammans för att ta hem spelet. The Grizzled är trotts sitt tema väldigt fängslande. Spelet har regler på engelska

THE GRIZZLED - ARMISTICE EDITION
Kampanjversionen av The Grizzled släpptes 2018. Mekaniken är mer eller mindre den samma som föregångaren, det vill säga att spelet är kortbaserat, men denna utgåva består av nio olika uppdrag (övningsscenario ej medräknat). Och varje uppdrag påverkar i sin tur det nästkommande. Under kampanjens gång kommer ni tillsammans behöva fatta kloka beslut och hjälpa varandra för att alla spelare ska få möjlighet att överleva kriget. Varje uppdrag har en speltid på ca. 45 minuter vilket ger en total speltid upp emot 9-10 timmar. Denna utgåva är perfekt för dig som gillar att spela i kampanjformat och följa en historia som fortsätter att växa. The Grizzled - Armistice Edition kommer även med bla. 6 st. välgjorda miniatyrer och en lyxig låda. Den kostar något mer än originalet, men enligt oss är det värt de extra kronorna. Speciellt om du gillar en bra storyline. Denna utgåva passar för 1-4 spelare och har regler på engelska.

 


Kommentarer

Nyhetsbrev