Sagospelet Rymd

Publicerad: Fredag, 11 december 2020, Skribent: Gunilla Jonsson

Länge var vi nog många som tänkte att rollspel inte passade barn i förskoleåldern. Vi tänkte oss att läsande och regelförståelse var alltför komplicerat före åtta-nioårsåldern. Men så kom Daniel Lehto, och visade att vi hade fel!

Sagospelet Äventyr skapade ett helt nytt sätt att spela, med föräldrar och barn tillsammans, inte nödvändigtvis med våld och strid för att skapa spänning och med en stark känsla för att berätta en bra saga. Rollspelet baserat på Handbok för superhjältar följde i samma spår, med handlingar som alla barn kan känna igen sig i.

Nu kommer ett tredje barnspel som borde locka alla sf-läsande mammor och pappor – Sagospelet Rymd. Precis som Äventyr fungerar det för förskolebarn, men med avancerade regler kan tio-tolvåringar spela på egen hand. Och nu bär det ut i rymden. Solsystemet är  utforskat och koloniserat till stora delar, men vägen till stjärnorna har öppnats för människan. Spelet präglas av upptäckarlusta och fascination för den stora, märkliga världen som öppnar sig där ute.

Det speglas i arketyperna, mallarna för rollpersoner, som har tydlig upptäckarkänsla och är lite ”vuxnare” än i Sagospelet Äventyr.  Här finns upproriska ingenjörer, säkerhetsvakter, astroarkeologer, läkare, mekaniker och – förstås – rymdpiloter. Solsystemets planeter beskrivs med små äventyrsuppslag och spelet hjälper dig att skapa nya världar och äventyr ute i rymden.

Men den stora lockelsen i spelet ligger nog för många i de två tillbehören – Universums öde och Snack Sparrows intergalaktiska rymdbyrå.

Universums öde är en kampanjmiljö som beskriver solsystemet utifrån George Johanssons kultförklarade ungdomsböcker från 80-talet. Det är en alternativ framtid där jorden är förödd av krig och plundring, men rymdfarten tar fart redan i början av 2000-talet och mänskliga bosättningar vid Pluto dyker upp redan år 2030. Det är en spännande, mångbottnad miljö som passar lite äldre barn.

Snack Sparrows intergalaktiska rymdbyrå är en miljö för de yngre spelarna. Camilla Lindes barnböcker om rymdbyrån har inspirerat ett solystem med spännande planeter och roliga varelser som robotkaniner och rymdglopp. Det passar för sagomässiga berättelser där rollpersonerna far runt på rymdmoppar eller skrotskepp och upplever fantastiska äventyr.


Kommentarer

Nyhetsbrev