Regnbågsböcker: trans & genderqueer

Publicerad: Måndag, 6 juli 2020, Skribent: Gunilla Jonsson

Just nu presenterar vi böcker och serier till bra pris i en regnbågskampanj. Där ingår som sig bör några titlar med trans- eller genderqueer-tema, bland annat den charmiga svenska serien Nästan i mål av Olivia Skoglund. Vi passar på att också tipsa om böcker utanför kampanjen, båda gamla och nya.

NÄSTAN I MÅL av Olivia Skoglund
Nästan i mål! är en unik skildring av en pågående könstransition berättad med lätthet, svart humor och cartooniga teckningar. »Varför vill du bli tjej? Det suger att vara tjej!!!« Olivia bråkar med sig själv om biologi, normer, skönhetsideal och könsidentitet.

THE BRIDE WAS A BOY av Chii
En självbiografisk (kawaiigullig!) mangaserie där Chii berättar om sin transition, mötet med kärleken och förberedelserna för bröllopet.

DREADNOUGHT av April Daniels
”Tänk om jag plötslig vaknade i en tjejkropp, och dessutom hade superkrafter.” En fantasi som borde lösa alla problem. Eller hur? Men Danny upptäcker att det inte är så enkelt. Dreadnought, världens främsta superhjälte, dör och överräcker sin mantel till transflickan Danny. Med Dreadnoughts krafter följer också en magisk förändring – plötsligt är Dannys kropp en flickas.

LOVE ME FOR WHO I AM av Kata Konayama
Icke-binära Mogumo har svårt att få vänner. Men ett jobb på ett ovanligt ”maid café” blir kanske början på något nytt för Mogumo.

AN UNKINDNESS OF GHOSTS av Rivers Solomon
En omtalad och med rätta hyllad science fiction-roman som diskuterar skärningspunkterna mellan genus-, klass- och rasförtryck ombord på ett månggenerationsskepp där de flesta runt huvudpersonen Aster är intersexuella och identifierar sig som kvinnor. Läs en intervju med författaren här.

THE SEEP av Chana Porter
Trina Goldberg-Oneka är en femtioårig transkvinna vars liv förändras drastiskt av en stilla, men världsomvälvande, invasion. "Läckan" förbinder allt och världens system ritas om. Kapitalismen går under. Hierarkier och murar faller. Allt som tänkas kan är möjligt. Trina och hennes fru Deeba lever ett lyckligt liv under Läckans utopiska inverkan, tills Deeba börjar föreställa sig hur det skulle vara att återfödas som litet barn. Det ger henne chansen till ett bättre liv. Hon tar den, och lämnar en förkrossad Trina som griper efter flaskan. Men ett oväntat möte med en pojke som har gått vilse förändrar på nytt Trinas värld. Hon försöker rädda pojken från Läckan och tvingas ta tag i sitt liv.

NINEFOX GAMBIT av Yoon Ha Lee
En av senare års mest hyllade space opera-romaner (första delen i en trilogi) har inte vid första påseende något tydligt transtema, men Lee är själv transman och säger om boken: ”I particularly didn’t want to deal with the topic of being transgender, because I’m trans myself and it’s uncomfortably personal to talk about. It ended up slipping into Ninefox Gambit anyway at the metaphorical level with my two main characters, Cheris and Jedao, forming something like a trans system when Jedao, a (male) ghost, “possesses” (female) Cheris.” Läs hela intervjun med Lee här.

THE CITY IN THE MIDDLE OF THE NIGHT av Charlie Jane Anders
Precis som i Ninefox Gambit finns inget tydligt transtema i The City in the Middle of the Night, men vi tar med den ändå eftersom författaren Charlie Jane Anders är trans. Den är en ambitiös sf-roman om Sophie, student och motsträvig revolutionär på en värld som alltid vänder ena sidan mot solen. Hon skickades i landsflykt till nattsidan och antas vara död, men räddades av de märkliga bestarna som lever på isvidderna. Nu håller hon sig gömd och hoppas hålla sig undan, men ödet vill annorlunda.

THE BLACK TIDES OF HEAVEN av J Y Yang
he Black Tides of Heaven och tvillingberättelsen The Red Threads of Fortune är en fantastisk, och ovanlig, debut av J Y Yang. Yang har skapat både intressanta och representativa karaktärer – Yang identifierar själv sig som queer och icke-binär – och en värld som blandar det fantastiska med det trovärdiga(re). Läs en presentation av boken här.

WAKE OF VULTURES Lila Bowen
Första delen i en serie böcker om en transman och kofösare i ett alternativt vilda västern fyllt av monster. Medryckande quest-fantasy som passar både tonåringar och äldre läsare.

TENTACLE av Rita Indiana
En vildsint, välskriven och prisbelönt roman från Dominikanska republiken i Karibien. I centrum står Acilde Figueroa, hembiträde åt en gammal voodooprästinna med band till landets tyranniska president. Acilde sparar för att ha råd med könskorrigeringsspruta, men en ung vän föreslår en mer riskfylld snabbfil mot en maskulin kropp. Planen inbegriper tidsresor och mystiska sjögudar. Läs Guardians recension här.

 

 


Kommentarer

Nyhetsbrev