Regnbågsböcker & Stockholm Pride 2021

Publicerad: Onsdag, 4 augusti 2021, Skribent: Gabi

Nu har Pride-firandet dragit igång i Stockholm! I lite mindre skala än vanliga år, men med ett välmatat program som du kan läsa mer om på Prides hemsida! Av utrymmesskäl har vi inte våra sedvanliga evenemang i butik, men naturligtvis har vi en spännande regnbågskampanj, där vi plockat fram vad vi tycker är årets intressantaste läsningen för fantastik med HBTQ+ teman. Det betyder inte att alla böcker kom ut senaste året, utan vi blandar som vanligt lite äldre med sprillans nytt.

The Jasmin Throne är en av flera nya fantasyböcker med världsbygge influerat av indisk mytologi och historia, med ett omaka par lesbiska kvinnor i huvudrollen. Malini är en prinsessa, men också en fånge. Anklagad för förräderi hålls hon inlåst i ett fallfärdigt tempel och väntar på döden. Här arbetar också tjänstekvinnan Priya, vars hemlighet avslöjas när hon blir anfallen på den farliga vägen mot templet. För Priya besitter farlig, förbjuden magi, och nu vet Malini hennes hemlighet. De är två mycket olika kvinnor som i misstanke och fiendeskap tvingas ge sig iväg på en farofylld resa tillsammans – men på den långa vägen kommer de varandra allt närmare, och drömmar om vedergällning tänds mellan dem. Vackert skriven fantasy där det inte finns svart och vitt, utan snarare grådaskigt och oklart, med starka feministiska undertoner.

Sprillans ny är The Chosen and the Beautiful, Nghi Vos spännande omtolkning av The Great Gatsby, den kanske största av de stora amerikanska romanerna. Här finns allt som utmärker originalet,  jazzen, glamouren och societetens falskt leende grädda. Men perspektivet utgår denna nu från Jordan Baker, som förutom att vara en rik arvtagerska med skönhet och klipska repliker, är adopterad av asiatiskt ursprung och queer. Hon ses som ett exotiskt smycke av omgivningen, och de rum dit festfixaren Gatsby bjuds in, trots rykten om demoniska pakter, förblir stängda för henne och hon kan inte ens visa att hon strävar efter dem. Ja – och så var det ju det där med magin, då. Den flödar lika fritt som champagnen, och Jordan Baker tänker använda den för att vinna allt hon kämpar för.

Elias Ericsons Diana & Charlie äger rum långt ifrån prinsessor och rikemansdöttrar. En serieroman som utspelas i Stockholm 2012 och delvis bygger på författarens egna erfarenheter, är dess unga huvudpersoner två trasiga transungdomar som finner vänskap och ändlöst stöd i varandra. Deras problem är lika men ändå olika: Dianas vänner och familj förnekar henne och vägrar henne hormonbehandling. Charlie lider av psykisk ohälsa som får allting att svänga värre och värre. Musiken, spriten och vänskapen håller dem ändå flytande, men så träffar Diana Evelina och i henne den första största kärleken. För Charlie blir de själviska känslorna av övergivenhet kvar. En serie som lyckas vara mörk men inte helt utan hopp, utlämnande och samtidigt inbjudande, är det en serie som med sina nästan poesi-liknande textdelar skapar magisk diskbänksrealism.

Vi måste även flagga för NK Jemisins nyanlända The City We Became, som även om den inte är ett regnbågstips i år, är oerhört läsvärd. Med en blandning av fräck urban fantasy och Lovecraftiansk skräck, allt skrivet från Jemisins skarpa perspektiv på ras- och könsorättvisor. Staden New York börjar vakna upp och få sin egen själ, en lika vacker som skör tid för metropolen. Men en urgammal ondska som väntat under staden, attackerar den unge hemlöse graffitikonstnär som förkroppsligar stadssjälen, och utan denna avatar står staden sårbar… Då väcks avatarer i de fem stadsdelarna: Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens och Staten Island. En lesbisk före detta musiker nu lokalpolitiker, en Tamilsk immigrant med tillfälligt visum, en polisdotter misstänksam mot alla av annan hudfärg – alla finner sig vara kämpar i samma strid, för sin stad och sina liv.

Kolla in vår lista med årets regnbågstips eller kom och botanisera i våra butiker!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev