Rea-tips: klassiker du kanske har missat

Publicerad: Onsdag, 24 februari 2021, Skribent: Gunilla Jonsson

I årets rea ingår bara titlar från förlagens restlager, inga böcker utrenade ur våra egna hyllor. Därför har vi ovanligt många klassiker i realistan.Vid det här laget har säkert många av er läst de mest kända sf-klassikerna. Här tipsar vi om mindre kända godbitar.

BRIAN ALDRISS: GREYBEARD
En klassisk roman om England efter katastrofen. Mänskligheten står på utrotningens rand, sedan strålskador har gjort alla sterila. Inga barn föds. Titelns Greybeard är en man i 50-årsåldern, och en av de yngsta i en värld där människorna snart kommer att vara ett minne blott. En lågmäld och sorgsen undergångsskildring.

ISAAC ASIMOV: THE CAVES OF STEEL
Den första boken i Asimovs serie med robotromaner. Här möter vi polisutredaren Elijah Baley som skickas till De yttre världarna för att spåra en mördare. Till hjälp med utredningen får han en ny partner: roboten R Daneel Olivaw som till det yttre är en perfekt kopia av mordoffret!

POUL ANDERSON: TAU ZERO
Sense of wonder av galaktiska dimensioner i Poul Andersons klassiska Tau Zero. Rymdskeppet Leonora Christine och hennes femtio man starka besättning ska färdas till en planet trettio ljusår bort. Man når ljusets hastighet, tiden i universum rusar i väg men besättningen ombord åldras enligt den gamla vanliga subjektiva mallen. Men ett interstellärt dammoln skadar skeppet, och det finns ingen möjlighet att hejda hastigheten. Årtusenden och galaxer rusar förbi, skeppet störtar mot själva tidens slut.

ARTHUR C CLARKE: THE CITY AND THE STARS
Diaspar var den slutgiltiga, perfekta staden. I årtusenden hade dess väldiga dom skyddat staden mot förfall och faror från utsidan. En gång hade staden styrts av regenter med makt över hela stjärnsystem. Men Inkräktarnas ankomst gjorde slut på stjärnimperiet. Mänskligheten drevs tillbaka till denna sista tillflyktsort.

PHILIP K DICK: A MAZE OF DEATH
Fjorton människor kommer till den konstiga planeten Delmark-O. De har inget gemensamt, mer än önskan att börja ett nytt liv. Vad värre är - de vet inte varför de är på Delmark-O, eller om det finns något sätt att ta sig bort från världen. När det första mordet begås börjar de bli nervösa...

PHILIP K DICK: THE PENULTIMATE TRUTH
Tredje världskriget rasar fortfarande efter femton år och jordens yta är en radioaktiv ruin. Överlevarna hukar i sina skyddsrum och tittar dagligen på nyhetssändningar från förödelsen ovan jord. Men kan de lita på medierna? Eller är hela kriget en gigantiskt bluff, avsedd att hålla dem kvar i bunkrarna och borta från jordens yta? Om så är fallet, vem tjänar på det? Paranoia på hög nivå.

DANIEL KEYES: FLOWERS FOR ALGERNON
Charlie Gordon har IQ 68, jobbar som städare och blir tråkad av alla, tills ett experiment förvandlar honom till ett geni. Men när Algernon, en mus som genomgått samma intelligenshöjande experiment, förtvinar och dör måste Charlie vänja sig vid tanken att han kanske går samma öde till mötes.

URSULA K LEGUIN: THE WORD FOR WORLD IS FOREST
En kommentar till Vietnamkriget i sf-kostym. Handlingen har inspirerat bland annat Avatar. Profitlystna människor koloniserar en främmande planet utan hänsyn till urinvånarnas eller ekologins behov.

LARRY NIVEN: RINGWORLD
Den är 90 miljoner mil lång, med en radie på 14 miljoner mil och en yta som skulle rymma tre miljoner jordar. Det är den största tingest skapad av intelligenta varelser som någonsin skådats: Ringvärlden. Den upptäcktes av de tvåhövdade och sunt försiktiga dockmästarna, men har aldrig undersökts närmare. Förrän nu. Anförda av en galen dockmästare beger sig den 200-årige äventyraren Louis Wu och kzinernas ambassadör Talar-med-djur ut på en vansinnig resa genom Ringvärldens väldiga ekosystem.

FREDERIK POHL: GATEWAY
Gateway: en rymdhamn full av stjärnskepp som lämnats kvar av de mystiska, nu försvunna, Heechee. Skeppen är lätta att använda men omöjliga att kontrollera. Den som kliver ombord kan ledas till omättliga rikedomar eller en för tidig död. En rysk roulette i rymden, som finner många villiga spelare i en resursfattig framtid full av desperata lycksökare.

OLOF STAPLEDON: SIRIUS
Hunden Sirius är ett experiment, ett djur med mänsklig intelligens, skapad och uppfostrad av Thomas Trelone med människoflickan Plaxy som lekkamrat. Men trots sin intelligens är inte Sirius en människa, något som plågar honom och skapar komplikationer.

KURT VONNEGUT: THE SIRENS OF TITAN
När Winston Niles Rumfoord flyger sitt rymdskepp in i ett kronosynklastiskt infundibulum har han förvandlats till ren energi. Han materialiseras först när hans energivågor träffar jorden eller någon annan planet. Därför besöker han bara sitt hem i Newport, Rhode Island var 59:e dag, och då bara under en timmes tid. I gengäld vet han allt som någonsin har hänt eller kommer att hända. En vansinnigt rolig roman fylld av knasiga idéer.


Kommentarer

Nyhetsbrev