Presenter till studenter

Publicerad: Fredag, 27 maj 2022, Skribent: Karin

Låtom oss fröjdas! Nu är studenternas lyckliga dagar här och det är dags för en ny kull att rusa ut i den ljusnande framtid. Vi har valt ut några presentböcker som kan ge studenten i din närhet en god grund att stå på när ungdomens vår blir vuxenliv … mer eller mindre seriöst.

En överväldigande känsla när en kommer ut i världen kan vara ”Men va? Vad ska jag göra? Hur går det till?” Hjälpsamma tabeller och diagram finns i How to Adult, How to Swear och How to Give Zero Fucks, alltihop färdigheter som i princip alla kommer att ha behov av. How to Be Successful Without Hurting Men’s Feelings är en arg glimten-i-ögat-bok som tittar på de villkor som väntar i yrkeslivet för folk som inte är män – kommer komplett med tre lösmustascher för situationer då du behöver se extra ohotande ut.

För den som undrar vilken väg hen ska ta i livet finns råd och vägledning från förebilder i Be More Leia. Be More Cat, Be More Wonder Woman, Be More Buffy, Be More Batman och What Would Arnie Do? Den som tycker att det redan är kört får i stället bekräftelse och en känsla av gemenskap hos de lakoniska, lätt uppgivna ankorna i Magda Lundbergs Du är inte här för att ha det skönt.

Lite mer seriöst är det i How To av Randall Munroe, som besvarar frågor som kan se enkla ut (Hur gräver jag ett hål? Hur kommer jag i tid? Hur kastar jag saker?) med lättförståeliga men komplexa vetenskapliga utredningar. Så överlever du allt av Bear Grylls kommer du att vara glad att ha läst den dag du behöver nödlanda ett plan eller en grizzlybjörn går till anfall, och även om det mot förmodan inte kommer att hända så kommer du att ha lärt dig första hjälpen och navigation. Och Factfulness av Hans Rosling är den bok varenda student borde få i handen: folkbildaren Rosling går igenom hur och varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och att världen faktiskt är på väg åt ett mycket bättre håll än vi oftast tror – åtminstone om vi lär oss förstå den bättre.

Hurra!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev