Personalens sommarlästips

Publicerad: Torsdag, 18 juni 2020, Skribent: SF-Bokhandelns personal

Solen skiner och värmen sänker sig över Sverige. Det är dags att dra sig in i ett skuggig grotta med en trave böcker och drömma sig bort till mindre soliga nejder. Här är en samling lästips från oss på SF-Bokhandeln! Fler tips, och samma tips med trevligt småprat och motivationer, hittar du i vårt senaste podcastavsnitt. Lyssna på det här!

Lina rekommenderar:
LOVECRAFT COUNTRY av Matt Ruff
Läsvärd bok som utspelar sig mitt i mellan Lovecraftskräck och USAs Jim Crow-lagar. Kommer som serie på HBO senare i sommar.

Petter rekommenderar:
LIES OF LOCKE LAMORA av Scott Lynch
Tänk er att man slår ihop Mission: Impossible med Oceans 11 och låter handlingen utspelas i en stad tungt inspirerad av medeltidens Venedig. Då får ni en rätt bra bild av vad Scott Lynchs moderna klassiker handlar om. Vi får följa mästertjuven Locke Lamora och hans kumpaner ”Gentlemannabastarderna” när lurar stadens rika krösusar på allt de äger och har. Det är matinéäventyr när det är som allra, allra bäst.

Petter rekommenderar:
HOUSE OF X/POWERS OF X
Jonathan Hickmans två X-men serier släpptes parallellt som lösnummer under förra året och har nu släppts samlade i en volym. Det är en riktigt mustig historia som berättar om X-mens dåtid, nutid och framtid. Hickman är fantastisk på det han gör och bjuder här på överflöd av kreativitet och innovation. Vill slå ett extra slag för det tredje kapitlet i boken, ”The Uncanny Life of Moira X”, det är tveklöst bland det bästa jag läst i serieväg de senaste åren.

Sofia rekommenderar:
SLUTET av Mats Strandberg
Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll? Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid.

Sofia rekommenderar:
MÅNEN, VARELSEN OCH JAG av Ylva Karlsson & Sofia Falkenhem
Månne är 8 år och vill gärna bli Youtuber. Vi får höra hens egen röst när hen övar sig i att göra videor fast mamma och pappa vill inte visa hur man lägger upp dem, de säger att Månne är för liten för att ha en egen Youtube-kanal. Månne har mycket viktigt att säga bland annat om hur det är att inte känna sig som varken flicka eller pojke och hur jobbigt det kan vara.

Sofia rekommenderar:
DE OBESUTTNA av Ursula K LeGuin
Ny, svensk utgåva av klassiska ”The Dispossessed”.  Simultanprincipen har formulerats av Shevek, en briljant fysiker från den torra, anarkistiska världen Anarres. Avundssjuka kollegor stör Sheveks arbete, och han reser till Anarres systerplanet Urras i hopp om att finna större tolerans där. Dessutom ingå en nyöversatt novell om grundandet av Anarres plus ett nyskrivet förord av Karin Tidbeck.

Jenny rekommenderar:
ELDUNGEN av Torbjörn Elensky
Torbjörn Elenskys tar oss tillbaka till 1800-talets Värmland. I glappet mellan det gamla landet och de liberala reformer som så småningom ledde till folkhemmet föds Per Andersson under dramatiska former, dör och blir återupplivad. Ständigt jagad av sin far tas han som ung pojke om hand av patron och pastorn med syftet att bevisa eller motbevisa naturalismens tes om att en ny människa kan skapas. Bokens budskap lovar att lära hur man får djävlar att bli ens tjänare och visa var guldet ligger gömt.

Jenny rekommenderar:
PRÄSTGÅRDENS HEMLIGHET av Tobias Söderlund
Prästgårdens hemlighet är Tobias Söderlunds första del i serien Spökkameran. I jakten på material till sin Youtube-kanal bestämmer sig Vanessa att tillsammans med vännerna Abbe och Martin besöka den ensliga prästgården i Borgvattnet. Detta sägs vara världens mest hemsökta hus. Besöket blir otäckare än hon väntat sig. De flyr det gamla huset och väl hemma upptäcker Vanessa att hon faktiskt har fångat ett spöke på film. Frågan är bara om hon fått med sig mer än bara en film?

Maths rekommenderar:
DEN FEMTE ÅRSTIDEN av NK Jemisin
Jemesin mixar sf med fantasy i en fascinerande värld där magi och teknik samsas. Ständigt återkommande jordbävningar måste kontrolleras om samhället ska bestå. Men de som har förmågan, kan inte alltid kontrollera den.  Första delen i en trilogi som har vunnit alla genrepriser som går att vinna.

Maths rekommenderar:
THE CITY WE BECAME av NK Jemisin
Sao Paolo, London, Lagos och andra megapoliser har nått en punkt i sin historia där de bokstavligt talar blir ett levande väsen och förkroppsligas i en avatar. Nu står New York på tur. Avataren är en hemlös ung, svart man som dagligen trakasseras av poliser och som till sin stora förvåning upptäcker att han är jagad av ett utomjordisk, insektsliknande tentakelmonster som kallas för  Mega Cop.

Maths rekommenderar:
A BRIGHTNESS LONG AGO av Guy Gavriel Kay
Historisk fantasy i medelhavsmiljö under Venedigs storhetstid. Romantiskt, osentimentalt och en bok som man bara inte vill ska ta slut.

Maths rekommenderar:
A MEMORY CALLED EMPIRE av Arkady Martine
Mahit Dzmare kommer som ambassadör från sin gruvplanet till Imperiets huvudstad. Snart upptäcker hon att hennes företrädare blev mördad, och att Imperiet är ute efter mer än gruvans rikedomar - kejsaren har hört talas om en hemlighetsfull teknologi som praktiseras på den avlägsna kolonin, och han tror att den kan göra honom odödlig. Ett väldigt häftigt och genomtänkt världsbygge att sjunka in i, som bakgrund till den spännande lita-på-ingen-handlingen.

Glenn rekommenderar:
THE LIGHT YEARS av R.W.W. Greene
När den interstellära handeln sker med ljusets hastighet som övre gräns, är det inte lätt att hitta någon att gifta sig med utanför den egna besättningen. Det blir arrangerade äktenskap, och ofta då med en brud som ännu ligger i sin mammas mage. När man som Hisako även upptäcker att hennes gener har designats för att ge henne önskvärda egenskaper för skeppets planer, är det inte att tänka på kärlek.. Bra karaktärer och fantastiskt universum. En riktig bladvändare.

Nina rekommenderar:
A CAKE TREE IN THE RUIN av A Nosaka
Det här, precis som Eldflugornas Grav, är berättelser som rekommenderas att läsas med en näsduk nära, för tårarna kommer forsa och berättelserna stannar med en länge. Men hur sorgligt det än blir ångrar man inte för en sekund att man börjat läsa, för det är både magiskt och vackert.Utan tvekan det bästa jag läst på många år, missa inte det här guldkornet.

Gunilla rekommenderar:
PICKNICK VID VÄGKANTEN av Arkadij och Boris Strugatskij
En väldigt personlig bok för mig. Zonen i bröderna Strugatskijs bok var grunden till zonerna i rollspelet Mutant, det första rollspelet jag var med och skrev. Dessutom berör boken gränsen mellan öst och väst under kalla kriget, religionens roll i ett sekularisterat samhälle och annat jag tycker är kul och spännande. Den inspirerade dessutom Tarkovskij att göra en av  historiens bästa filmer, Stalker.

Michael rekommenderar:
PROVENANCE av Anne Leckie
Leckies Ancillary-böcker förenade samhällsbyggande sf i Doris Lessing och Ursula K LeGuins anda med moderna tankar kring AI och identitet. Provenance utspelar sig på papperet i samma universum, men är väldigt annorlunda, en skojarhistoria som vecklar ut sig till en handling med politiska implikationer. Underhållande, välskrivet och bra! 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev