Personalens julklappstips - tecknade serier

Publicerad: Onsdag, 2 december 2020

Finns det något bättre än att slå sig ner med en seriebok i knät, en kopp te, och (i bästa fall) ett litet fyrfota djur bredvid sig? Förmodligen inte. Här bjuder vi på personalens bästa serietips - från totalt skräckmörker, till färgsprakande fantasy, till riktiga bananer på återvinningscentralen. Koka upp vattnet, hitta djuret och njut! 

NIMONA av Noelle Stevenson
Nimona utspelar sig i en mashupvärld där mobiltelefoner, svärd och olika tidsperioder existerar sida vid sida. Vi får följa den shapeshiftande Nimona som tar jobb hos världens värsta superskurk, Ballister Blackheart, med uppdrag att förgöra den ondskefulla Institutionen. Nimonas shapeshifting följer inte de rigida reglerna för hur kroppsbyte brukar fungera, och hon har kanske inte varit helt ärlig om vem hon egentligen är. Men spelar det egentligen någon roll?
Vad som är roligt med den här serien är hur den vänder uppochner på hela konceptet för hur skurkar och hjältar bör vara. Serien känns som en modern fantasytolkning, är väldigt humoristisk och kommenterar många etablerade koncept inom fantasyvärlden. Den bjuder på roliga vändningar och känsliga fina stunder. Det är verkligen en serie med själ och hjärta, som ändå sätter fingret på några ömmande punkter och visar på uttjatade normer. Gillar man normkritiska serier som Sword Princess Amaltea kommer man absolut gilla den här!
- Tipsat av Liisa, Göteborg

THE PRINCE AND THE DRESSMAKER av Jen Wang
När jag är inne på normkritiska serier så vill jag också slå ett slag för The Prince and the Dressmaker. Den handlar om en ung sömmerska som i hemlighet syr klänningar till en prins. På kvällarna är prinsen nämligen Lady Crystallia, och bär de vackraste klänningarna i Parissocieteten. Det är en jättefin historia om acceptans, könsroller och allas rätt att vara vilka de är. Precis som med alla historier som handlar om att hitta och acceptera sin identitet är det till och från dramatiskt och med jobbiga känslor, men den här lämnar den här en med en varm och hoppfull känsla i magen och den är dessutom superfint tecknad.
- Tipsat av Liisa, Göteborg

LOCKE AND KEY av Joe Hill & Gabriel Rodriguez
Locke and Key fokuserar på syskonen Locke som återvänder till faderns barndomshem Keyhouse efter att deras far har blivit mördad. Keyhouse bär på mängder av hemligheter och tillsammans måste syskonen kämpa för att rädda allt de håller kärt. Serien förvandlades ganska nyligen till en Netflixsuccé, så det är säkert många som har hört talas om den. 
Seriealbumen innehåller en mycket mörkare, blodigare och märkligare berättelse än det som skapades för TV, men de utforskar samtidigt på ett fint och känsligt sätt teman som trauma och förlust. Vad jag verkligen gillade var att berättelsen fick ta sin tid och utvecklas i sin egen takt, både i handlingen men också på ett personligt plan. Dessutom är illustrationerna helt magiska.
- Tipsat av Jenny, Göteborg

KENT STATE - FYRA DÖDA I OHIO av Derf Backderf
Backderfs nya serie handlar om studentprotesterna mot Vietnamkriget i USA, och är ett dokumentärt seriealbum. Även om det hände för längesedan (boken släpptes i samband med minnesdagen 50-år efter att massakern hade ägt rum) så är det teman som behandlar ämnen som fortfarande känns relevanta och viktiga idag. Det är lite som ungdomarna mot vuxenvärlden, på sätt och vis. Egentligen är det en ganska torr dokumentär, men det  ger en inblick i proteströrelsen, drivkrafterna bakom och effekterna som kom ut av det. Backderf har gjort ett väldigt imponerande researcharbete med tydliga noter och källhänvisningar.
Det är en väldigt intressant vuxenserie, eller läsning för alla som på något vis är intresserade av modern samhällshistoria.
- Tipsat av Pär, Göteborg

ÅTERVINNINGSCENTRALEN av Ulrika Linder
En rolig och personlig inblick i vårt slit- och slängsamhälle. Ulrika Linder tecknar och berättar från sitt arbete på återvinningscentralen. Serien manar till eftertanke både kring sättet vi lever och de sociala och ekonomiska strukturer vi byggt upp kring oss. Vissa delar av boken är rena lektionerna i samhällskunskap, andra är uppbyggda kring anekdoter och lustiga situationer författaren råkat ut för. Det tar emot lite att tipsa om något som varken är science fiction, skräck eller fantasy, men när det är så här kul och allmänbildande på samma gång är det omöjligt att inte passa på. Den på återvinningscentralen slängda nilkrokodilen är kanske de mest spektakulära sidorna, och jag skrattar alltid åt delarna om det farligaste de hittat i soporna och när Ulrika får en överraskningsbanan.
- Tipsat av David, Stockholm

PETER CANNON: THUNDERBOLT av Kieron Gillen
Perfekt serie om man är intresserad av hur serier kan vara uppbyggda, hur formalian ser ut, hur Alan Moore och Dave Gibbons på ett sätt drog det till sin spets med Watchmen. Det här är en slags uppföljare eller kanske mer ett meta-riffande på Watchmen, och serier i allmänhet kanske man kan säga? Hur som helst jävligt bra.
– Tipsat av Tobias, Göteborg 

 

 


Kommentarer

Nyhetsbrev