Personalens julklappstips - romaner

Publicerad: Måndag, 30 november 2020, Skribent: Annie

Personalens bästa romaner. 

Det här året har varit tumultartat för oss alla. Mycket har hänt ute i världen och i vår närhet, och vi har behövt anpassa oss till en helt ny, ganska ensam och isolerad livsstil. Man har kanske börjat med nya hobbysar; vissa har börjat baka, några har börjat träna hemma, och många har börjat läsa mer än någonsin! Och det är ju det fina med läsning; när vår egen värld känns för tung kan vi välja att fly någon helt annanstans.

Vi i personalen har haft lite olika nördiga gömställen som vi nu tänkte dela med oss av till er. Några har velat gräva sig ner i djupa, djupa mörker, några i återvinningscentraler och studentuppror, andra i färgsprakande fantasyvärldar. 

Men vi tänkte börja med riktigt eskapistiskt myspys. De där böckerna som man bara gosar upp sig med och så mår man lite bättre när man har lagt ifrån sig den. Det låter väl mysigt? 

Uprooted

Uprooted är både en ny och en gammal historia där Novik tagit inspiration från bröderna Grimms berättelser och skapat något helt eget. Det handlar om Agnieszka som bor i en liten by som Draken vakar över; på villkoret att han var tionde år tar en kvinna med sig till sitt isolerade slott. Men när Agnieszka, till sin förvåning, blir den som väljs så måste hon också skapa sin egen väg i ett liv som plötsligt kantas av magi och onda krafter. 

Det är en bok som jag ofta återvänder till och varje gång är den lika magisk och vacker som när jag läste den för första gången. När jag har tappat läslusten så är det alltid den här boken som jag plockar upp,och varje gång hjälper det.  Det känns som att man flyter genom en dröm och kommer ut som en lite mer magisk person efter att man har läst klart.  - Liisa, Göteborg

The Night Circus 

Den mystiska cirkusen Cirque des Rêves dyker upp utan förvarning. Folk flockas kring de magiska tälten som bara finns under natten. Lika plötsligt som cirkusen var där försvinner den och lämnar besökarna med luddiga minnen av den magiska platsen.  Samtidigt utspelas en strid mellan två rivaliserande magiker, där bara en kan komma vinnande ur striden. Men saker och ting blir alltid komplicerade när känslor börjar blomma på förbjuden mark.

För mig kändes The Night Circus nästan som en saga för vuxna. 

Det är en mysig och spännande handling som bara blir ännu bättre av att det är fantastiska miljöbeskrivningar. Det är som att man tas till en annan plats och verklighet, och när jag läser den är det som att jag vandrar runt bland de vackert utsmyckade tälten. Det är något meditativt över det hela och den är perfekt när man bara vill gosa ner sig under en filt med en kopp te i handen och vill fly från sin egen verklighet ett litet tag. - Farzi, Stockholm

Piranesi

Jag är ett enormt fan av Susanna Clarke och blev, precis som många, helt överlycklig, när hennes senaste bok Piranesi kom. Jag köpte först ett osignerat ex och när vi sedan fick in den signerade var jag tvungen att köpa en till, bara för att jag då skulle ha en bok som Susanna Clarke hade hållit i. Den är visserligen väldigt annorlunda från vad hon har skrivit tidigare men den är riktigt mysig och stämningsfull. Man kan få lite klaustrofobi av den, på ett bra sätt.

I den får man följa Piranesi genom hans anteckningar medan han utforskar det oändliga(?) huset som han lever i. Medan han försöker lista ut husets alla hemligheter på sitt väldigt speciella sätt, utvecklas ett nervkittlande mysterium. 

Om man vill ha en bok med en tydlig, lättförklarlig handling är det här inte boken för dig. Men om du vill ha en bok med vackert språk, stämningsfull uppbyggnad och som kräver ett visst engagemang från dig som läsare så är det här en fantastisk bok! - Klara, Stockholm 

Before the Coffee Gets Cold

Jag har tipsat om den här tidigare men jag tänker tipsa igen, bara för att den är så himla  ljuvlig. I Japan ligger ett litet café där det alltid sitter en kvinna i en vit klänning och läser en bok. Ibland reser hon sig och försvinner ett litet tag och om du hinner norpa hennes plats innan hon kommer tillbaka kan du resa i tiden. Men det finns regler att förhålla sig till och om du inte följer dem kan det hända hemska saker. Och framförallt - inget i din nutid kommer förändras. Before the coffee gets cold är en supermysig och tänkvärd bok som också plockar bort den huvudsakliga premissen för de flesta tidsresorna, som ju är att man reser för att ändra på ens nutid eller framtid. Det är så många mysiga karaktärer och det är även lite fakta om caféernas historia i Japan. Den här även fått en uppföljare, Tales from the Café, med kortberättelser från karaktärerna i den första boken. - Annie, Stockholm.

Station Eleven

En pandemi drabbar oss och reducerar Jordens befolkning kraftigt. Känns det igen? Visst, och hemskt är det. Men samtidigt är det här en fin historia om hur civilisationen fortsätter även om förutsättningarna ändrats kraftigt. Vi läsare får följa ett resande teatersällskap som försöker hålla liv i konsten från innan katastrofen, för varför överleva om vi inte kan leva? Det känns som att läsa en skrattspegel av vår samtid, men också trösterikt. Efter regn kommer sol.

Dessutom är den mer välskriven än det mesta i genren och har ett stundtals vackert språk. När som helst kommer den i svensk utgåva, under titeln Station Elva. - David, Stockholm


Kommentarer

Nyhetsbrev