På spaning efter den bokmässa som flytt

Publicerad: Fredag, 30 september 2022, Skribent: Johannes och Gabi

Nåja, vad är väl en Bokmässa? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles, alldeles underbar!

Efter vad som upplevt som en halv evighet var det under förra veckan äntligen dags för en fysik upplaga av Nordens största kulturevenemang. Nämligen Bokmässan i Göteborg. Efter två år med digitala lösningar var längtan stor bland utställare, författare och besökare – och vilken återkomst det blev!

Under mässans fyra dagar var humöret på topp i samtliga mässhallar, med ett späckat program med något för alla. Spännande samtal – check. Välplanerade seminarier – check. Kulinariska matupplevelser – check. Massor av böcker, författare och signeringar – check, check och check. Självklart var vi tillbaks på vår traditionella plats, monter A02:42 med det bästa inom science fiction, fantasy och skräck. Runt oss hittades våra lika traditionella montergrannar Fria Ligan, Cobolt och Ordfront Galago samt det mysiga, magiska Fantastikgränd. 

Dagarna erbjöd även flera minnesvärda stunder, bland annat flera av våra monter-signeringar: Liv Strömqvist fick efter ett fullsatt scensamtal på Serie- och fantastikscenen, med sig nästan hela publiken till vår monter för sin signering av albumet Liv Strömquists astrologi

Våra internationella gäster Nnedi Okorafor och Lauren Beukes gjorde ett gemensamt besök i vår monter för att signera svenska översättningarna av sina respektive bästsäljande böcker. Dessutom tog vi ett härligt foto när konstnärerna Johan Egerkrans, Peter Bergting och Feefal stod i trio bredvid vår monter, alla besökte oss även för signeringar. 

Under tre dagar fick vi besök av totalt 21 kreatörer, som alla med varm hand och ett leende på läpparna signerade verk till tålmodiga besökare. Vi på bokhandeln önskar rikta ett stort tack till var och en av dessa författare och alla besökare som kom förbi, köade, pratade och botaniserade bland böckerna.

På tal om böckerna, bör vi kanske nämna mer exakt vad vi hade med oss? En hel hylla manga blev det samt en del uppskattade serier och Young Adult, vilket definitivt var de mest eftertraktade titlarna denna mässa. På vår Instagram presenterade vi de tre böcker som sålde bäst i början av mässan: sprillans nya Nona the Ninth, The Atlas Six och Alice Osemans Solitaire, en slags prequel-roman till megapopulära Heartstopper. Vi testade även, inspirerad av årets mässtema "Sydafrika", att ha en liten tipshylla med afrofantastik. Nästa års tema är Staden och Judisk kultur, vilka båda inspirerat så mycket spännande science fiction och fantasy att vi ska kunna ta med bra tema-tips igen. 

Knappt är en mässa förbi, hägrar nästa runt knuten. Just nu arbetar vi intensivt med planeringen inför Comic Con Stockholm som går av stapeln 4–6 november på Kistamässan och hoppas träffa flera av er där. Om inte, ser vi redan nu fram emot att träffa er alla under Bokmässan 2023!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev