Nytt system!

Publicerad: Fredag, 29 januari 2021, Skribent: Gabi

Ibland behöver även den trognaste raketmotor bytas ut och det är precis ett sånt byte vi genomfört! Science fiction bokhandeln använde till i början av denna vecka ett ungefär 30 år gammalt affärssystem för nästan allt. Vår kära gamla ”databas”, en gång skapad av Michael Svensson som var med och grundade bokhandeln, höll koll på vårt sortiment, våra kunder och allt därtill. Men hur smidigt ett DOS-baserat system än var i början av 90-talet, haltade det rejält 2020. Databasen hade svårt att prata med en modern hemsida, kassasystem, och alla andra verktyg (ni ska se vår samling halv-antika skrivare…) Katalogstrukturen gick inte att göra om, att få sökmotorn här på sfbok.se att uppföra sig var hart när omöjligt och en massa smarta, automatiska funktioner som vi drömde om fick förbli just det.

Men nu, efter en flerårig process, har vi bytt till ett nytt affärssystem som vi hoppas kan göra allt det vårt förra gjorde och ännu mer. Under tisdagens stängning kopierade vi över sortimentet och all kundinformation: pågående beställningar, bevakningar, prenumerationer och förhandsbokningar SKA ha följt med, men ser något märkligt ut eller ni har ni funderingar, kontakta post@sfbok.se så dubbelcheckar de att allt stämmer.

Vi gjorde vid flytten en del ändringar i grundstrukturen för hur vårt sortiment visas. Ta en titt i katalogen, särskilt spel, filmer och prylar har märkbara skillnader. Som ett exempel kan sidan Spelfamiljer nämnas, där sådana ”familjer” som Dungeons & Dragons eller Munchkin.

Allteftersom vi fyller i information och lägger till nya titlar kommer vi kunna erbjuda bättre sökning, komplettare koll på ex. illustratörer och författare i samarbeten. Till exempel Neil Gaiman, som tidigare var inskriven flera gånger: ”Gaiman, Neil”, ”Gaiman, Neil & Pratchett, Terry” och ”Gaiman, Neil & Vess, Charles”. Nu har vi bara en Neil Gaiman och under hans namn dyker alla egna och samarbetsverk upp.

Vi har många andra planer, stora och små, för att förbättra resan i bokhandelsrymden. Under första månaden, medan personalen lär sig hitta i systemet och teknikerna finslipar kanske vissa delar ser lite märkliga ut, men efter det sätter bara fantasin gränsen.

För svar på några vanliga frågor kan ni läsa FAQ.


Kommentarer

Nyhetsbrev