Nytt från Aaronovitch

Publicerad: Onsdag, 13 januari 2021, Skribent: Gabi

Ben Aaronovitch hittar vi just nu på två av våra nyhetshyllor, till stor glädje för alla fans av Peter Grant och Rivers of London, i form av samlingen Tales from the Folly och seriealbumet The Fey and the Furious

Den mysiga bokserien om magiska poliser, som började med att nyfikne konstapeln Grant försökte intervjua ett spökvittne och därmed blev lärling till magikern DI Nightingale, som började åldras baklänges ett tag efter andra världskriget, har växt till ett fascinerande magiskt universum. Lag och ordning är aldrig lätt att upprätthålla, än mindre när flodgudinnor, féfolk, kaosandar och Londonpolisens tunga byråkrati alla ska kompromissa. I klassisk deckarstil, har varje bok ett eget mysterium som knyts ihop av en mer övergripande gåta, vilken under de första åtta böckerna handlar om jakten på "den ansiktslöse magikern", som i decennier blandat vetenskap och magi för att genomföra vidriga experiment och skada de brittiska magi-institutionerna. Efter det har Aaronovitch hunnit besöka både magiska kriminalpoliser i Tyskland och IT-säkerhetsfirmor där de sysslar med mer än vanliga datorvirus, och nu får vi en samling kortberättelser! 

Vad finns då i Tales from the Folly? De första sex novellerna i samlingen är samlade under rubriken "The Peter Grant Stories", medan de resterande sju har andra figurer i centrum. Misshandel som kanske har övernaturliga influenser, skrämmande möten vid en bensinmack, ett klurigt fall från 2012 Olympiaden och fyndet av en bäbis i en Londonflod är några av fallen Peter och hans vänner råkar ut för.

Seriealbum som kommer mellan böckerna har vi sett flera av i Rivers of London, ofta kortare fall där formatet låter oss få en annan vinkel på figurerna än böckernas första-person-perspektiv. I The Fey and the Furious handlar det, föga förvånande, om bilracing! En bil med märkligt bagage spolas upp på nederländska kusten och snart är Peter indragen i ett race genom andra världar.

För de som väntar otåligt på en fullmatad roman, dröjer det ännu ett tag. Men i mars kommer What Abigail Did That Summer, en kortroman som handlar om Peters inte-riktigt-lärling-än Abigail Kamara och hur hon tillsammans med några talande rävar försöker hindra de mystiska försvinnanden som drabbat Londons ungdomar. 

/Gabi


Kommentarer

Nyhetsbrev