Nyhetssvep på bokhyllan

Publicerad: Fredag, 19 maj 2023

SCARLET - Genevieve Cogman

Vad får du om du blandar franska revolutionen med vampyrer? Jo, Scarlet av Cogman! 

Under 1700-talet är vampyrer är en etablerad del av samhället. De flesta är högst respekterade och lever bland de aristokratiska kretsarna, men såklart finns det undantag. Eleanor är en mänsklig tjänarinna hos en av de högre stående vampyrerna i England, och under en bjudning råkar några av de franska gästerna lägga märke till att Eleanor bär en slående likhet till drottningen Marie Antoinette som har blivit fängslad och inväntar giljotinen. Eleanor dras in i en stor spionerikomplott och ska försöka rädda drottningen från hennes bojor och för att göra det måste hon resa från det någorlunda trygga England till det skakiga Frankrike och rakt in i hovlivets förrädiska farvatten. På hennes uppdrag ställs hon inför vampyrer som inte är riktigt lika vänliga som hennes husmor, tvivel och även den stora hemligheten om vad som egentligen ligger bakom den franska revolutionen. 

En mer lättsam fantasy med hovliv, fantastiska miljöer och till och med lite slow burn romance i mixen, som skapar en riktigt spännande omtolkning av Den Röda Nejlikan. 

TO SHAPE A DRAGON’S BREATH - Moniquill Blackgoose

Den avlägsna ön Masquapaug har inte sett skymten av en drake på över 200 år - fram tills att den 15-åriga Anequs hittar ett drakägg och de binds till varandra. Hennes folk är överlyckliga och kröner henne till Nampeshiweisit - en person med ett särskilt band till en drake som ska vördas. Men de Angliska erövrarna anser att drakar borde tämjas och kontrolleras under särskilda former och av särskilda personer och Anequs passar inte in i den idén. Med mycket motstånd får hon ändå gå i drakskolan men hennes insatser är höga; om hon inte lyckas så ska hennes drake dödas. Men trots att hon saknar traditionell utbildning är hon en envis och fullkomligt inställd på ett liv som blir så bra för sig drake som möjligt och som inte heller innebär att vika sig för kolonisatörerna. Queer drakryttarfantasy i akademisk miljö som tar ett stenhårt grepp om kolonisering.

THE BOOK THAT WOULDN’T BURN - Mark Lawrence

Livira Page är en ung flicka som är uppvuxen i slummen där det knappt finns rent vatten och där varje dag är en kamp för att överleva. 

Evar Eventari i sin tur har spenderat hela sitt liv i ett bibliotek som nästan är lika gammalt som mänskligheten självt, omgiven av böcker och uppfostrad av en märklig android-aktig typ till att bli en ny generation biblioteksassistenter. Tillsammans råkar de vävas in i ett tidevarv och i händelser som kommer bero helt på deras beslut. 

Mark Lawrence är ett höjdarnamn i bokhandeln men den här gången har han verkligen gjort något helt unikt. The Book that wouldn’t burn är början på en ny trilogi och är en av hans längsta verk hittills. Och om man tänker “fast hur jäkla spännande kan en bok om böcker och som kretsar kring ett bibliotek vara?” får man tänka om för det här håller riktigt högt tempo. Spännande, mystisk och genreöverskridande och den inbitne Lawrence-läsaren kommer märka en hel del roliga saker. 

REMNANTS OF FILTH : YUWU - Rou Bao Bu Chi Rou 

I Chongua fanns det två unga generaler som vann makt på slagfältet, sida vid sida. Mo Xi, som var reserverad men med en auktoritär aura och intensivt temperament. Hans bästa vän Mu Gang var raka motsatsen; charmig och snabbtänkt och älskad av alla - iallafall fram tills att han svek hela imperiet och förrådde dom för fienden. När han återvänder flera år senare är han en trasig människa. Allmänheten kräver blod och Mo Xi är mest hämndlysten av alla - men precis innan bladet ska falla hejdar han sig. Vad är det egentligen som har hänt? Och varför hejdar han sig? 

Ytterligare en installation av danmeifenomenet som sveper över världen just nu, som utspelar sig i samma universum som The Husky and His White Cat Shizun.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev