Nyhetssvep

Publicerad: Torsdag, 26 januari 2023, Skribent: Annie

Människoätande spindlar, magiska teér och hur knivigt det kan vara att sälja ett hemsökt hus - spana in veckans nyheter här!

HOW TO SELL A HAUNTED HOUSE - Grady Hendrix
När Louises och Marks föräldrar dör under covidpandemin står syskonen inför tvånget att behöva sälja sitt föräldrahem för att klara av att betala sina räkningar. De två känner knappt varandra och kunde inte vara mer olika men, behöver samarbeta för att snabbt få ut huset på marknaden. De har däremot ingen aning om varför deras föräldrar tejpade tidningspapper runt alla speglar och förseglade vindsdörren innan döden kom. När fler märkliga och obehagliga saker händer runt hemmet förstår syskonen att de bara har två val - bryta sig fria från sitt förflutna eller bränna allt till grunden.
Grady Hendrix har fått många av oss i personalen att både skratta och rysa med sina satiriska och träffsäkra böcker som The Southerns  Book Clubs Guide to Slaying Vampires och Final Girl Support Group. Nu tar han sig istället an hemsökt hus-tropen och vi kunde inte vara mer pepp! 

SUCH A PRETTY SMILE - Kristi DeMeester
Något dödar unga flickor i Lila Sawyers område - något som inte lämnar andra spår än unga flickors söndermalda kroppar. Lila har inte riktigt tid att tänka på det. Hon är fullt fokuserad på att hantera en hemlighet som inte får avslöjas för någon: inte för hennes psykolog, hennes pappa eller pappans nya fru. Samtidigt måste hon hantera en ny, ondskefull känsla inombords som hjälper henne hitta en helt ny röst.
Lilas mamma Caroline - en konstnär som har blivit en lokalkändis för sina obehagliga, förvridna skulpturer - är rädd och blir alltmer kontrollerande och paranoid över sin dotters säkerhet. Samtidigt misstänker Lila att Caroline vet mer än hon berättar. Media döper mördaren till The Cur och det visar sig att the Cur har varit aktiv tidigare. Även då handlade det om unga, kvinnliga offer som vägrade forma sig efter samhället. Caroline minns tidigare visioner av en man med hundansikte och  vassa huggtänder. Hon tänker inte låta det hända igen.
Kristi DeMeesters feministiska skräckroman följer två opålitliga berättarspår i nutid och dåtid. Båda leder fram mot den vansinniga sammandrabbningen som kulminerar sedan arga män försökt tysta starka kvinnor. Kreativ, brutal och tankeväckande.

SPICE ROAD - Maiya Ibrahim
I den gömda ökenstaden Qalia finns en hemlig krydda som väcker magiska förmågor hos dem som dricker "misrateet". Sjuttonåriga Imani förmåga är en fallenhet för järn. Hon har kommit att bli en av de starkaste när det kommer till knivar och  ryktas stå på tur för att bli nästa Sköld som ska slåss mot djinner, ghouls och skydda staden. Men hennes rykte skuggas av brodern som har bringat skam över familjenamnet när han stal den magiska kryddan för att sedan försvinna. Imani är ensam kvar och tvingas hantera både sorg och skuldkänslor, men när hon hittar tecken på att brodern fortfarande lever och säljer kryddan utanför stadsgränserna sluter hon ett avtal med Rådet för att hitta honom innan han avslöjar var Qalia finns. Med Qayn, en vildsint och vacker djinn, och Taha, en mäktig och arrogant besttämjare, vid sin sida ger hon sig ut på sitt uppdrag. Men både staden och hennes eget förflutna bär på fler hemligheter än hon hade kunnat ana - frågan är om hon kommer hitta sin bror innan han sätter allas liv i fara?
The Spice Road är den första delen i en ny YA-fantasy serie i ett arabiskinspirerat land med magiska teer och mytologiska väsen. Gillar man Elisabeth Lim eller Sabaa Tahir kan man spana in den här! 

CITY OF NIGHTMARES - Rebecca Schaeffer
Ända sedan nittonåriga Ness syster förvandlades till en människoätande spindel för åtta år sedan har Ness varit livrädd - rädd att en annan Mardröm ska mörda henne eller att hon ska sluta som sin syster. För att förhindra det tvingas hon helt enkelt vara vaken eller ta en drog som hindrar henne från att drömma. Hon bor nämligen i Newham, en stad där folks drömmar blir verklighet, särskilt när de råkar drömma om sina värsta rädslor. För säkerhets skull bor Ness hos Friends of the Restful Soul, en grupp människor som möjligtvis är en kult. Hon bryr sig inte jättemycket, det enda som spelar någon roll är att hon är i säkerhet. Tror hon i alla fall. Men när hon måste ta sig an ett uppdrag som egentligen borde vara enkelt går allt åt skogen. Ett explosivt mord lämnar henne ensam med en Mardrömspojke som hon misstänker vill äta upp henne. Tillsammans måste de ta sig tillbaka till Newham och reda ut vem som låg bakom mordet. För att göra det hela lite enklare har de dessutom alla farorna hack i häl.
Det är alltid lite uppfriskande med en huvudkaraktär som är så långt ifrån en typisk “hjälte” som man kan komma. Ness är feg, inte särskilt stark eller smart men måste verkligen gaska upp sig när hennes sedvanliga tur tar med henne på ett kaotiskt äventyr, fyllt med människoätande monster, en husdjurspterodactyl, en ödlechef och intressanta samtal om medias romantisering av vampyrer. För att nämna några detaljer. Det är atmosfäriskt, mörkt, roligt och vansinnigt.

THE DAUGHTERS OF IZDIHAR - Hadeer Elsbai
Nehal är en vattenvävare som kan böja vatten efter viljan men saknar formell utbildning. Hon drömmer om att få gå på den nyöppnade Weaving Academy och få äran på slagfältet tillammans med det kvinnliga regementet. Men hennes pappas skulder har försatt familjen i knipa och för att kunna betala av skulderna gifts hon in i en rik handelsfamilj. Inget blir bättre av att hennes man Nico är kär i bokhandlaren Giorgina.
Giorgina i sin tur bär på en hemlighet; hon är jordvävare med farligt okontrollerbara krafter. Hon har inga pengar och ingen framtid och hennes enda tröst kommer från aktiviteterna med Izdihars Döttrar, en grupp radikala kvinnor som kämpar för kvinnlig frigörelse. Trots att Nehal och Giorgina kommer från olika bakgrunder har de mycket gemesamt och med varje steg korsas deras vägar mer och mer. När ett krig med ett närliggande land som vill stoppa vävande och vävare hotar blir det svårare att hitta fram till en frihet som skulle kunna bestå.
Hadeer Elsbais debutroman, som är den första i en duologi, är inspirerad av egyptisk mytologi och är en sådan roman som känns obehagligt rätt i tiden. Ett feministiskt slagverk som verkligen väcker känslor.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev